19 Април 2024, 20:45 Днес (10) | Вчера (11)

Всеки бодигард със застраховка

27 Ноември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Застраховката “Гражданска отговорност”става задължителна за всички охранители с огнестрелно оръжие

Застраховката “Гражданска отговорност” ще бъде задължителна за юридическите и физическите лица, които извършват охранителна дейност с използването на огнестрелно оръжие. Това предвиждат предлаганите от правителството предложения за изменения и допълнения в Закона за застраховането, които ще бъдат разгледани на заседанието днес. Досега застраховката “Гражданска отговорност” беше задължителна само за собствениците и водачите на моторни превозни средства. Целта на предвижданите промени е хармонизиране на застрахователното законодателство с това на Европейския съюз и осигуряването на по-висока ефективност на текущия надзор за защита интересите на застрахованите лица.

Националното Бюро на българските автомобилни застрахователи, което извършва дейностите предвидени с международните договори за застраховане на гражданската отговорност на собствениците и водачите на автомобили, вече ще урежда и претенциите за вреди причинени у нас от автомобили с чуждестранна регистрация, чиито водачи притежават сертификат “Зелена карта”, издаден от чуждестранна застрахователна компания. Бюрото ще урежда и изплащането на застрахователните обезщетения за сметка на чуждия застраховател, е записано в промените на закона. Досега това не беше регламентирано.

За първи път в Закона за застраховането се дефинира дейността по презастраховането в съответствие с европейската практика. Според предложените изменения презастраховането е дейност по прехвърляне на рискове, поети от застраховател, срещу заплащането на презастрахователната премия.

Промените в закона предвиждат строг контрол върху дейността на работещите в сферата на застраховането. Ще бъдат глобявани брокерите, ликвидаторите или синдиците, които не изпълняват или нарушават заповедите на Комисията за финансов надзор. Санкцията за физическо лице е от 200 до 500 лв., а за юридическо – от 500 до 2 000 лв.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив