19 Април 2024, 22:18 Днес (10) | Вчера (11)

Възстановяването на авиокомпаниите от кризата пак се отлага

12 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Възстановяването на авиокомпаниите от кризата в сектора няма да се случи и тази година въпреки прогнозите на много специалисти в последните шест месеца


Възстановяването на авиокомпаниите от кризата в сектора няма да се случи и тази година въпреки прогнозите на много специалисти в последните шест месеца. Това става ясно от изнесения доклад за обема на пътникопотока за годината на индустриалната група "Уърлд травел монитор" и анализаторите от британската "ИПК интернешънъл", публикуван в списание "Скай нюз".

Прогнозите на двете организации идват в момент, когато много авиокомпании заявяват, че финансовите им резултати показват възстановяване на сектора. Въпреки това прогнозата на "Уърлд травел монитор" е за спад на оборота на дружествата с 3 млрд. евро спрямо нивото му от 2002 г. Очакванията за следващата година са за запазване на приходите от обичайна дейност на същите нива или леко увеличение с до 5%.

Основната тенденция, която прави впечатление в доклада на "Уърлд травел" и ИПК, е ръстът на бизнес пътуванията, които дълго време бяха едно от основните пера в приходите на авиокомпаниите, но понесоха най-много удари заради кризата в сектора. Проблемът е, че най-вероятно евтините авиокомпании като "Върджин" и "ИйзиДжет" ще оберат лъвския пай от ръста на тези пътувания, а традиционните гиганти ще се борят за по-малка част от "новите" пътници.

Заетостта на самолетните места на големите компании обаче е регистрирала увеличение за второ поредно тримесечие през третата четвърт на годината, се казва в материал на "Дау Джоунс". Агенцията също отразява в материала си тенденцията за скок на оборотите на евтините авиокомпании за сметка на по-бавния ръст на традиционните сили в бранша. Специалистите, интервюирани от "Дау Джоунс", също смятат, че това все още не означава, че авиокомпаниите се измъкват от кризата от последните две години. Повишение на оборота на компаниите, заявиха анализатори от инвестиционната банка "Беар Стърнс", но все още не е ясно доколко това ще доведе до ръст и на печалбата на компаниите от бранша.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив