28 Май 2024, 16:07 Днес (4) | Вчера (3)

Германия ни дава 5,8 млн. eвро за техническо и 19,8 млн. eвро финансово сътрудничество

29 Април 2005 14:46 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Безвъзмездните средства за техническо оборудване ще бъдат използвани за финансиране на проекти като модернизация на железопътната инфраструктура и програми за насърчаване на инвестициите

25,6 млн. eвро предоставя Федералното правителство на Германия на страната ни за техническо и финансово сътрудничество, съобщи Министерството на икономиката. Това стана ясно днес на официалното подписване на Съвместния протокол за икономическо сътрудничество между двете страни. От българска страна протокола подписа заместник-министърът на икономиката Евгения Колданова, а от германска - д-р Лео Кройц, ръководител на управление "Югоизточна Европа и Турция" във Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие (ФМИСР).
Двустранното сътрудничество през годината ще има за приоритет подкрепата на малките и средните предприятия. За целта се създава Гаранционен фонд за подкрепа на МСП и предприемачите, както и за производители от селски, и икономически слаборазвити региони. 19,8 млн. евро е сумата, която Германия безвъзмездно предоставя на България за създаване на специализирани инструменти за подкрепа, един от които е Гаранционният фонд. Безвъзмездните средства за техническото сътрудничество в размер на 5,8 млн. евро, ще бъдат използвани за финансиране на проекти като модернизация на железопътната инфраструктура, програми за насърчаване на инвестициите, въвеждане на GMP във фирми от парфюмерийно-козметичната промишленост, както и за разработване на стратегия за развитие на машиностроенето.
Заместник-министър Колданова благодари на германската страна за предоставената финансова подкрепа, която ще спомогне икономиката ни да отговори адекватно на изискванията на ЕС.  На церемонията по подписването присъства и посланикът на Германия в София Харалд Киндерман. Той констатира, че подобни двустранни проекти са добри както за икономиките на България и Германия, така и за укрепването на Евросъюза.
До края на 2004 г. България е усвоила 50 млн. евро за техническо и около 38 млн. евро за финансово сътрудничество от Германия. Безвъзмездните средства са разпределени в различни области – насърчаване на икономическите реформи, на професионалното обучение и заетостта и подпомагане на публичната администрация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив