24 Май 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (10)

Германци купили Нова телевизия?

14 Октомври 2004 11:27 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Шефовете на тв канала отричат, в СЕМ не знаят

Германският медиен гигант RTL е новият собственик на Нова телевизия, научи "Новинар" от свой източник. Сделката е финализирана преди дни.
Не мога да коментирам такова нещо, от вас научавам, заяви Силва Зурлева, председател на Съвета на директорите на Нова телевизия. Зурлева допълни, че току-що се връщала от чужбина, но с нея до момента такива преговори не били водени, а пък и представители на германската фирма не били идвали у нас. Собственикът на "Антена груп", под чиято шапка е Нова телевизия, Минос Кириаку преди три дни й казал, че медията не е за продан. 
Въпреки това в края на септември в ръководството на Нова телевизия настъпиха неочаквани рокади - за първи път изпълнителен директор на медията стана българин. Павел Станчев наследи гърка Джордж Зоис, който отивал на по-висок пост в Гърция. За петте години, през които "Антена груп" държи Нова телевизия, на този пост е имало само една смяна - Зоис наследи преди две години Джордж Дувлетис.
Настоящата рокада изобщо не е случайна, твърдят медийни експерти. Павел Станчев е доказателството за апититите на RTL - Станчев е работил за германския медиен гигант. В Хърватия под негово ръководство RTL печели конкурса за национална честота, за която се бореше и компанията на Рупърт Мърдок. 
Интересите си към българския телевизионен пазар германците заявиха през май миналата година. Намеренията им оповести Симеон Сакскобургготски след визита в Рим. Тогава обаче министър-председателят отказа подробности, освен че RTL изпратили писмо. Подобно получиха и членовете на Съвета за електронни медии. Германската компания се интересувала от конкурс за трета национална ефирна телевизия. Същите апетити имаше и италианският премиер Силвио Берлускони. Медийният магнат от Апенините обаче имал и интереси към закупуването на съществуваща частна телевизия. Заради гаф на родни политици се оказа, че Берлускони не е имал предвид Нова телевизия, а чисто нова телевизия. 
Не знаем за такава сделка, заявиха няколко представители на СЕМ вчера. Те не отрекоха, че са чували за подобни намерения. Две седмици след прехвърлянето на собствеността в съда надзорниците трябвало да получат официално потвърждение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив