12 Октомври 2024, 17:32 Днес (0) | Вчера (5)

Големите митнически агенти си обявиха война

19 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Представители на три от най-големите митнически посредници - "Герлах", "Мелдия" и ТИР, съобщиха, че срещу тях е подета кампания, която цели да бъдат изгонени точно преди разгара на сезона от три основни гранични пункта - Капитан Андреево, Калотина и Малко Търново.

Представители на три от най-големите митнически посредници - "Герлах", "Мелдия" и ТИР, съобщиха, че срещу тях е подета кампания, която цели да бъдат изгонени точно преди разгара на сезона от три основни гранични пункта - Капитан Андреево, Калотина и Малко Търново.

"По наши канали разбрахме, че на 25 март компанията М&М е писала писмо до вътрешния министър Георги Петканов и до заместника му Тоньо Железчев, с което ги уведомява, че трите дружества, които представляваме, са получили неправомерно пропуски за пунктовете и упражняват дейност, без да са участвали в конкурс, заради което трябва да бъдат изведени оттам. С резолюция на г-н Железчев на 29 март е сформирана работна група, която в едномесечен срок да се справи с нарушителите, без преди това да е установено, че дейността ни наистина е незаконна", твърди Йорданка Анастасова, президент на "Герлах". По думите й целта на подетата от М&М кампания е дружеството да остане монополист на пунктовете.

"Ние имаме документи, които доказват, че дейността ни е законна, оперираме от години, през нас минава основният дял от работата - около 60-70%, но Гранична полиция - службата, с която имаме договори и която издава пропуски, изобщо не фигурира в работната група на МВР", обясни Анастасова. Зам.-министър Железчев не беше открит.

Трите митнически агента искат дейността им да бъде проверена, преди да се стигне до становище за извеждането им от пунктовете. "В същата ситуация могат да изпаднат и другите близо 80 митнически посредници, просто ние сме най-големите и пречим най-много", твърди Анастасова.

За писмото до МВР в неделя потвърди зам.-директорът на "М&М Милитцер енд Мюнх БГ" Христо Данчев. "Уверявам ви, че текстът, който изпратихме, е дружелюбен. Целта беше да предизвикаме проверка по казус, който ни озадачи. През юни 2003 г. наддавахме за офиси на тези три пункта, спечелихме места на доста високи цени, направихме ремонт и изведнъж се оказа, че оператори, които въобще не са подали документи, получават съседни до нашите места, които дори са по-добри", обясни Данчев.

За да работят на граничен пункт, фирмите трябва да имат лиценз от Агенция "Митници" и на тази основа Гранична полиция да издаде пропуски на служителите им. "Това е сложна процедура, хората ни се проверяват, за да бъдат одобрени, и в един момент някой, който е дошъл вчера, пише едно писмо, което не почива на никакви факти и ни убива бизнеса", обясни Георги Попниколов, шеф на борда на директорите на ТИР. "Ние имаме безсрочни лицензи, собствени помещения или договори от предишни години, които не са изтекли", заяви Попниколов. "Миналата година по същото време държавата ни отне най-печелившата дейност - лепенето на марки за транзитно преминаващите турци. Впоследствие се оказа, че дейността беше дадена на друг частноправен субект - банка, а ние съкратихме 200 души", заяви Попниколов. Според него, ако трите фирми бъдат отстранени, на границата ще възникне хаос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив