29 Март 2024, 11:49 Днес (5) | Вчера (11)

Готвят закон за безмитната търговия

15 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

В безмитните магазини още чакат политиците да решат дали този тип търговия ще се прекрати

Готви се специален закон за безмитната търговия, съобщиха царски депутати. Новите правила за работа на фришоповете се уточнявали в работна група с участието на НДСВ, ДПС и експерти на финансовото министерство. Очаквало се новият закон да влезе за обсъждане в парламента през януари или февруари.
Сега работата на безмитните магазини е уредена в Закона за акцизите. В него е записано, че безмитна търговия могат да въртят само местни юридически лица с внесен капитал най-малко 250 000 лв., които са получили разрешение за това от финансовия министър. Според царски депутати в новия закон може да се предвиди лицензиране на фришоповете. Възможно било с него да се уреди и създаването на безмитни зони.
"Финансовото министерство не подготвя такъв закон", коментираха от ведомството. От там имали информация, че върху него работят депутати от мнозинството. Промените в Закона за акцизите, които предвиждат закриване на фришоповете по сухопътните граници, все още са в парламента и се очаква мнозинството да прецени кога да се обсъжда, допълниха от министерството.
Оттам увериха, че позицията на финансовия министър и екипа му не е променена и те продължават да защитават идеята за закриване на обектите. Реакциите срещу тази идея бяха една от причините финансовият министър Милен Велчев да подаде оставка през август. Тогава стана ясно, че ДПС не е съгласно с радикалната мярка. Коалиционният партньор поиска да се помисли за мерки, чрез които да се засили контролът върху фришоповете без да се стига до тяхното затваряне. Юристи припомнят, че, ако редът за безмитна търговия не бъде променен, по закон през втората седмица на януари финансовото министерство трябва да проведе конкурс за безмитни оператори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив