06 Октомври 2024, 20:14 Днес (0) | Вчера (0)

"Грийнпийс" обяви война на енергийната политика на България

01 Август 2005 13:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Движението ще представи на вниманието на компетентните институции у нас своето искане да се преразгледа решението за изграждане на нови ядрени мощности у нас и инвестициите да се насочат към енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници

Международната екологична организация "Грийнпийс" обявява война на енергийната политика в България, предаде БНР. Това е заявил на пресконференция Ян Хаверкамп, енергиен експерт на организацията в Европа. Движението ще представи на вниманието на компетентните институции у нас своето искане да се преразгледа решението за изграждане на нови ядрени мощности у нас и инвестициите да се насочат към енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници.
Основната алтернатива на ядрените и конвенционалните мощности в България са инвестициите в подобряване на енергийната ефективност. Изчисленията показват, че разходът на енергия за производство на единица брутен вътрешен продукт тук надвишава 9 пъти средния разход в Европа, е казал Хаверкамп. Според представени от него данни 3 млрд. евро през следващите пет години са достатъчни, за да се постигне по-голямо намаляване на емисиите вредни газове, отколкото ако конвенционалните мощности бъдат заместени с ядрени. Мнението на експертите от "Грийнпийс" е, че България е най-богата на вятърна енергия страна в Централна Европа и има много добър потенциал за производство на енергия от биомаса. За изграждането на 1 мегават вятърна мощност са нужни 1 млн. евро, а изграждането на единица мощност, използваща биомаса, не е по-скъпо, отколкото изграждането на единица конвенционална мощност, съобщи Хаверкамп. На въпрос как ще отговорят на аргументите на Българското дружество за защита на птиците срещу изграждането на ветрогенератори, защото през страната ни минават важни миграционни за птиците коридори, Петко Ковачев отговори, че в момента се подготвя карта на страната, на която ще бъдат отбелязани подходящите места за изграждане на вятърни мощности, както и неподходящите.
Представителите на "Грийнпийс" са у нас в рамките на организираната от организацията Дунавска обиколка с кораб под мотото "Енергийна революция" /"Energy Revolution Tour 2005"/. По пътя си от Балтийско до Черно море корабът "Анна" ще спре във Видин /3 и 4 август/, Козлодуй /5 август/, Никопол /6 и 7 август/, Свищов /8, 9 и 10 август/, Русе /11 август/ и Варна /24 август/. В тези градове ще бъде представена пътуващата изложба по проблемите за изменението на климата, опасностите от атомната енергетика и възможностите, които предлагат възобновяемите енергийни източници. Корабът е тръгнал от Гданск, Полша, в края на май, минал е по канала Рейн-Майн-Дунав до Австрия и сега ще плава по цялата дължина на Дунав до Черно море - почти 5 000 км.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив