30 Септември 2024, 06:23 Днес (0) | Вчера (1)

До 2006 година ще бъде създаден Централен регистър на юридическите лица

28 Април 2005 15:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На по-късен етап Електронният регистърен център ще обхване и бъдещия Централен имотен регистър, като по този начин в един център ще се съсредоточи информацията за лицата и имуществото

Правителството реши до 2006 година да бъде създаден Централен регистър на юридическите лица. Това съобщи пресслужбата на МС. Одобрена от кабинета стратегия предвижда и изграждането на Електронен регистърен център. За целта ще бъде сформирана експертна работна група за подготовка изпълнението на първия етап на стратегията, а именно – създаването на Централен регистър на юридическите лица.
До декември 2005 г. трябва да бъдат създадени Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Централен търговски регистър, Унифицирани търговски регистри и Централен регистър на особените залози към Министерството на правосъдието. До март 2007 г. е предвидено и изграждането на Единен национален кадастър и имотен регистър.
Стратегията, одобрена от кабинета, очертава приоритетите и етапите за въвеждането на модерна централизирана електронна регистърна система. Реформата на регистърната система у нас е съобразена с потребностите на стопанския и обществения живот и съответства на идеята за трансформация на регистрационните процедури от съдебни в административни. Главната задача е унифициране, стандартизиране и централизиране на водените регистри, гарантиране на евтина и бърза регистрация и на опростени и сигурни процедури, осигуряването на електронни бази данни, публично достъпни чрез интернет.
Осъществяването на регистърната реформа е свързано с подобряване на качеството на административните услуги, с въвеждането на електронното правителство и внедряването на принципа "едно гише".
Чрез изграждането на Електронен регистърен център и неговото включване в европейската система от търговски регистри България ще бъде готова да отговори на изискването на ЕС за задължително въвеждане на електронно регистриране до 1-ви януари 2007 г.
Изграждането на Централния регистър на юридическите лица и на Електронния регистърен център ще стане на основата на създадени вече Централен регистър на особените залози с изградените към него местни регистърни бюра и Агенцията по вписванията, на която е възложено изграждането на Имотния регистър. На по-късен етап Електронният регистърен център ще обхване и бъдещия Централен имотен регистър. По този начин в един център ще се съсредоточи информацията за лицата и имуществото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив