27 Април 2024, 04:45 Днес (0) | Вчера (11)

"Дойче банк" и "Дрезднер" обмислят сливане

08 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Най-голямата финансова институция в Германия, "Дойче банк", обмисля сливане на част от операциите си с дребни и корпоративни клиенти с тези на четвъртата по големина банка в страната "Дрезднер банк", предаде Франс прес.

Най-голямата финансова институция в Германия, "Дойче банк", обмисля сливане на част от операциите си с дребни и корпоративни клиенти с тези на четвъртата по големина банка в страната "Дрезднер банк", предаде Франс прес. И двете банки отказаха коментар, но източник от немските финансови среди коментира, че такова свързване между двете банки не е невъзможно.

Съществува и идея към този алианс да се присъединят впоследствие отделите за банкиране на дребно и за корпоративни клиенти и на другите два гиганта - "Комерцбанк" и "Хипоферайнсбанк", за да се противопоставят на набиращите все повече популярност и пазарен дял местни спестовни каси.

Според много анализатори обаче подобна стъпка не е в синхрон с настоящата стратегия на "Дойче банк", която залага на политика на намаляване на разходите с цел подобряване на финансовото си състояние. Наскоро банката предприе и разпродажби на несвойствени за дейността й активи.

Лошото финансово състояние на немските банки кара много експерти да говорят за важността на консолидацията на немския банков сектор. През последните няколко години повечето такива дружества в Германия непрекъснато влошават финансовото си състояние, преоценяват някои от активите си, придобити в резултат на лоши инвестиции по време на бума на световната икономика. Дял в инвестиционната истерия в сектора през последните месеци има и изявлението на финансовия министър на страната Ханс Айхел, които призова немския капитал да се консолидира, за да се избегнат сливания или поглъщания от чуждестранни банки.

Агенцията припомня, че "Дойче банк" и "Дрезднер" се опитаха да се слеят и през 2000 г., но постепенно изоставиха плановете си.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив