23 Април 2024, 11:14 Днес (2) | Вчера (13)

Доставчици ще съдят "Русалка" за дългове над 90 хиляди лева

20 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Предприемачи готвят групови искове срещу некоректни възложители Нека го направят, ще отвърнем, твърди управителката Евгения Генчева

Няколко фирми от Каварна се готвят да дадат под съд ръководството на ваканционното селище "Русалка" заради натрупани дългове. Размерът им е около 90 000 лв. "Сумата в действителност е доста по-голяма, но мнозина от доставчиците на "Русалка" все още се надяват, че сметките им ще бъдат уредени, и засега не искат да се шуми около тях", обяснява адвокат Симеон Василев, който представлява интересите на каварненските бизнесмени.
Дълговете се трупат от 2000 г. Доставчиците са различни - някои са извършвали строителни дейности, други са доставяли хранителни стоки, алкохол и безалкохолни. "Разнокалибрени" са и дълговете им - от 1000 до към 20 000 лв. Някои от тях имат спечелени дела срещу ваканционното селище, но въпреки изпълнителните листове, с които разполагат, не са видели парите си.
"Няма да бъда точен, ако говоря наизуст за това кои са кредиторите, това дело не е в дневния ми ред", каза за "Сега" бившият синдик на туристическото дружество Иван Балабанов от Габрово. Той каза, че делото за несъстоятелността на "Русалка", поискана от СИБанк, е във ВКС, а за намерението на хората от Каварна да съдят ръководството на туристическото дружество научил от медиите.
Всички дългове са натрупани главно в периода 2000-2002 година. Единствен с по-стари вземания е собственикът на "Стройкомплект 97" Петър Леонардов Пападамов, който има дори изпълнителен лист, издаден след решение на Варненския апелативен съд на 12 април 2000 г. Той е осъдил "Русалка" за 27 408 лв.,дължими за строително-монтажни работи от 1998 г. Досега обаче парите не са преведени на строителния предприемач.
Освен "Стройкомплект 97" и строителната фирма "Мост 91" е с изпълнителен лист, но собствениците й също не са получили дължимите им пари.
"Това е строителна фирма на сегашния каварненски кмет, той има претенции към старото ръководство на курорта, преди приватизацията - защо не ги е предявил навреме не мога да знам", коментира пред "Сега" Евгения Генчева, управител на "Русалка". Тя отхвърли всякакви претенции на местните бизнесмени. "Какви бизнесмени са това - ние в "Русалка" даваме лицето на целия бизнес в района, ужасно странно ми звучи това определение за тези доставчици. За друг бизнес не може и да става дума. Ние работим отлично с нашите доставчици, даваме хляб на 380 човека, а сега няколко фирми начело с тази на кмета вдигат много шум."
Според г-ца Генчева нямало никакъв проблем "Русалка" да бъде дадена под съд - така само проблемът с обвиненията на 10-ината недоволни доставчици щял да се изчисти.
Един от тях е Илия Димитров - собственик на ЕТ "Аламинут". Той има неизплатени от курорта фактури за доставен хляб за сумата от 3200 лв. Дългът е натрупан за периода 2001-2002 г.
Пред варненските медии Генчева го обвини, че бил изгонен от работа след системни нарушения. "Димитров беше главен готвач при нас, но беше изгонен, защото 25 пъти бе хванат да изнася продукти с неговия микробус. Сега брат му работи на този пост, но с него нямаме проблеми", каза Генчева.
Илия Димитров отговори, че смята да я съди за клевета. "25 години работих на "Русалка", бях главен готвач. Проблемите ми започнаха, откакто стана приватизацията и ръководството се сменяше всяка пролет, а всяко лято спираха да плащат. И не е вярно, че съм бил уволнен - напуснах след нормалното 30-дневно предизвестие", коментира той. И обясни, че от общо натрупаното задължение в размер на 8500 лв. са му били платени на два пъти по 2500 лв.
Г-ца Генчева призова и Димитров да заведе дело, тя щяла да представи изрядна - за разлика от него - документация.
"Всички мои клиенти имат черно на бяло фактури за вземанията си", каза Симеон Василев. 19 478 лв. е дългът към Господин Господинов от ЕТ "Еделвайс", натрупан от доставени хранителни стоки. ЕТ "Стефан Бурлаков" все още чака да получи 1475 лв. за доставени зеленчуци, на 1516 лв. възлизат вземанията на Иван Господинов. "На нас ни се отрязват тези средства, а ние сме малки фирми тука, тези пари са ни важни", обясни Стефан Бурлаков.
Проблемът според юриста е в честата смяна на управляващите фирми, за които се знае, че са под шапката на "АКБ Форес". Молбите, пращани до бившия синдик Янко Николов Стоянов по времето на делото за несъстоятелност, заведено от СИБанк, са се отнасяли до дълг на "Каварна турист". Преди това дружеството е носило наименованията Ваканционно селище "Русалка", преименувано в "Русала", а сега се нарича "Русалка Елит".
Делото на СИБанк за обявяване на дружеството "Каварна турист" в несъстоятелност се точи от година насам. Искът бе за необслужване на кредит в размер на 3 млн. швейцарски франка, теглен през 1992 г. от тогавашния собственик. След приватизацията собственик на 60% от ваканционното селище става "АКБ Форес". Холдингът спечели пакета акции на търг с цена от $ 2 500 000. По данни на "АКБ Форес" до края на 2002 г. в курорта са били инвестирани около $ 6 000 000.

АНАЛОЗИ
22 строителни фирми обявиха преди месец, че ще сезират варненската прокуратура и главния прокурор за неизплатени дългове на "Мултигруп". Дълговете на холдинга само към тези 22 фирми са между 7 и 8 млн. лв. Общо фирмите имат да получават между 5000 и 1,5 млн. лв. Предприемачите са от Варна, Добрич, Пловдив.
И строители на "Акваполис" в Златни пясъци се оплакаха, че не са получили още обещаните си възнаграждения. По твърденията им собствениците са си платили за извършени доставки и услуги само на фирмата на Славчо Христов.


 


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив