16 Юни 2024, 21:06 Днес (0) | Вчера (0)

ЕС ни отреди развитие на леката промишленост

18 Август 2005 08:59 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Разделението на труда в съюза за нас значи селско стопанство, мебели и текстил

Според очертаващата се тенденция за справяне с азиатския внос, Европейският съюз (ЕС) предвижда в България и Румъния да се наблегне на развитие на леката промишленост. Това твърди Геновева Христова, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост у нас.
Инвазията на евтини азиатски стоки в ЕС плаши страните от Стария континент и ги принуждава да се решат на по-сериозни мерки за ограничаването й. За това европейците се замислят за преструктуриране на производството между настоящите и бъдещи страни-членки на съюза. То ще доведе до по-ефективно разпределение на индустриите на континента и по-конкурентоспособно производство.
Тази тема е обсъдена на евроконференция, проведена през април на настоящата година в столицата на обединението Брюксел. На конференцията са взели участие представители на дирекциите "Предприятия", "Търговия" и "Присъединяване" към Европейската комисия, както и браншови асоциации на мебелни производители от континента, каза Христова.
Според така очертаващата се тенденция европейците предвиждат в България и Румъния да се наблегне и да се стимулира развитието на текстилната индустрия, дървообработването, производството на мебели и др.- все браншове от леката промишленост. Най-вероятно в този регион ще се застъпи по-силно и селското стопанство, смята шефката на браншовата камара.
В страните от Централна Европа - новите членки на Евросъюза - ще се стимулира основно развитието на информационни и високи технологии, автомобилостроене, както и индустрии от тежката промишленост.
Според този план за старите страни-членки на ЕС - държавите от Западна Европа - остава задачата да предоставят средства, инвестиции, ноу-хау, иновации и други подобни.
Предопределението на България, като страна, в която ще се развива леката промишленост, вече се усеща в мебелния бранш у нас, смята Геновева Христова. Доказателства за това са нарастването на обема на поръчките от европейски страни към родни дървопреработвателни фирми, както и увеличеното инвестиционно търсене към страната ни в тази сфера. Само до края на годината в този отрасъл у нас ще бъдат направени още две инвестиции от италиански компании. Втори завод в Ловешко ще изгради и присъстващата вече в България фирма от Апенинския полуостров "Николети".
Голяма част от родното дървопреработвателно производство - близо 50% - не остава в страната, а се продава в чужбина. И този обем ежегодно нараства. Само за миналата година спрямо 2003 г. нарастването на износа на български мебели е 22%, а се очаква и тази година той да отбележи положителен прираст. Също толкова е и нарастването на производството на дървообработващия и мебелен бранш през 2003 г. спрямо предходната 2002 г. Тази висока стойност го изведе на второ място по ръст сред сходните отрасли на страните от Централна и Източна Европа за 2003 г. Тези нива на нарастване на продукцията ще се запазят и през 2005 г., прогнозира Христова. За тази година шефката на браншовата камара очаква поне 15% ръст на производството в отрасъла.
Освен това интересът на европейските фирми все повече и повече се ориентира към българското и румънско производство, тъй като те предлагат цени, сходни с азиатската продукция, но с по-високо качество.
Проблем обаче остава невъзможността на малките български фирми да поемат изпълнението на по-големи поръчки. Изход от тази ситуация би било тяхното обединение в клъстери, обяснява Христова. Това е и бъдещето на българската мебелна индустрия, ако иска да оцелее след влизането на страната ни в ЕС.
Подобни обединения дори започват да се появяват по естествен път. У нас вече има примери, в които фирми, получили големи поръчки, но не притежаващи капацитета за изпълнението им, се сдружават с други и съвместно успяват да изработят нужното количество мебели.
В областта на текстилната промишленост страната ни е сравнително популярна сред западноевропейските държави, коментира Петко Шишков, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Самият регион на Югоизточна Европа формира подходящо място за развитието на този вид индустрия и вероятно това ще продължи да бъде така и в близките 10 години, каза той.
Също така, въпреки че целият бранш в момента е доминиран от спад, в България това не се усеща толкова силно. В Турция, която е един от големите износители на текстил, отрасълът сега е скован от стагнация, а у нас такова нещо няма, твърди Шишков. Дори има индикации, че през март-април 2006 г., традиционно слаби за отрасъла месеци, ще бъдат по-благоприятни от обикновено за родната текстилна промишленост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив