15 Юни 2024, 23:53 Днес (0) | Вчера (1)

Европа утвърди 10-годишна стратегия за развитие на автомобилната индустрия

19 Декември 2005 16:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Препоръките на CARS 21 визират автомобилните концерни, правилата за повишаване на безопасността на автомобилното движение, екологията и застраховането

През следващите две години европейската автомобилна индустрия и правилата за движение ще бъдат сериозно променени. Например от догодина може да се наложи европейците да шофират на светлини ежедневно, коментира EuroActiv.

Създаденият през януари тази година общоевропейски орган CARS 21 (Competitive Automotive Regulatory System for the 21st century, или “Конкурентоспособна система за регулация в автомобилния сектор през 21 век” утвърди 10-годишна стратегия за развитието на автомобилната индустрия в Европейския съюз.

Препоръките, разработени от CARS 21 не се изчерпват само с регулиране на дейността на автомобилните концерни. Обширна част от програмата е посветена на правилата за повишаване на безопасността на автомобилното движение, екологията и застраховането.

В същото време CARS 21 възнамерява да осъществява контрол върху концерните, за да предотврати възможността завишените изисквания да рефлектират драстично върху цените на продаваните коли.

Според новите правила производителите ще бъдат облекчени чрез опростяването на правилата за тестове, които досега се изпълняваха от специализирани за това органи.

CARS 21 предлага отсега тестовете да се провеждат във виртуална реалност. Организацията планира и да лобира активно за европейските автомобили на чуждите пазари.

Конкретно CARS 21 отбелязва, че европейското автопроизводство се сблъсква със сериозни трудности при реализацията на китайския пазар.

В рамките на конкуренцията в Световната търговска организация CARS 21 планира да извършва ежегоден мониторинг на китайския пазар.

Според организацията, ако Пекин не се избави от практиката на фаворитизация на местното производство, ограничаването на европейските инвестиции в този сектор на своя територия, както и нарушаването на интелектуалната собственост, то CARS 21 ще предприеме всички законови действия в рамките на правилата за разрешаване на търговски спорове в СТО, се посочва в прессъобщение на организацията.

CARS 21 започва и мащабна кампания за повишаването на сигурността по пътищата, чрез комплексен подход.

Отговорността за сигурността на пътниците се разпределя между автомобилните концерни и самите пасажери. Първите трябва да снабдяват колите с всички необходими системи за сигурност.

Чрез затягане на контрола върху застраховането, CARS 21 готви система от мерки срещу нарушителите извън територията на дадена страна, където е станало нарушението, тъй като в момента по правило нарушителите-чужденци по правило остават ненаказани.

В момента се обсъжда въвеждането на задължение от догодина колите в ЕС да карат със запалени светлини денонощно независимо от времето.

Ако това правило бъде прието, то автомобилните концерни ще трябва от 2007 година да монтират на продукцията си икономични фарове за дневна светлина.

Другата новост е, че CARS 21 ще настоява пред Европарламента да бъде приет Закон за задължително монтиране на укрепващото устройство за детски седалки Isofix за леките автомобили.

За товарните коли се готви задължително монтиране на видеокамери за проследяване на “мъртвата” зона зад ремаркетата.

Ще се обсъжда и задължителното монтиране на устройство, което предупреждава, че водачите не са си поставили коланите.

Догодина пазарът ще бъде поставен и пред по-сериозно изпитание – всички нови коли, слизащи от конвейерите на заводите ще трябва да бъдат снабдени със системата за курсова стабилност (ESP). На първо време това ще важи за търговския транспорт – пикапи и бусове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив