21 Май 2024, 12:55 Днес (4) | Вчера (11)

Евтини кредити само за студенти с успех над 4

23 Август 2004 08:16 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Дълъг гратисен период и намаляване на главницата с пари на държавата предвижда проектът за студентско кредитиране

Дълго чаканият проектозакон за студентско кредитиране е вече готов и по всяка вероятност ще бъде приет до края на годината. Текстът вече е изпратен за съгласуване в над 25 банки и в държавните институции, които имат отношение към него. Така за първи път от 1989 г. насам държавата ще се ангажира пряко със студентското кредитиране.
Документът, с който "Сега" разполага, предвижда право на евтини кредити, гарантирани от държавата, да имат само студентите и докторантите редовно обучение в държавните училища. Те трябва да са български граждани до 35 г. и да не получават стипендия. Поставят се още две изисквания - младежите да не са в платена форма на обучение и да имат успех минимум 4.
Спорен бе въпросът дали системата да обхване и частните училища. В окончателния проект е надделяло обратното схващане. Основният аргумент е, че средствата по гарантиране на кредитите се третират като част от държавната субсидия за висше образование. Друга причина е очакването системата да стартира с по-ограничени ресурси с цел да се провери интереса, като парите се насочат към най-нуждаещите се.
Финансовите институции ще се състезават с оферти в просветното министерство, след като станат ясни параметрите на държавната подкрепа за кредитите в бюджет 2005. Те сами ще решават какви кредитни пакети да предложат. За по-голяма гъвкавост липсва текст, регламентиращ изискванията за обезпечаване на заемите. "Възможно е дадена банка да се откаже да иска поръчители, решавайки, че държавните гаранции са достатъчни", обясни доц. Мария Сотирова от консултантския екип по проекта. От различните варианти за гарантиране експертите по принцип са преценили като най-удачен поръчителство от страна на родителите.
Основната схема, която ще се ползва за облекчаване на заемите, е намаляване на главницата по тях. С каква сума да бъде намалявана главницата ще решава парламентът със закона за бюджета. Така, ако гласуваната държавна подкрепа за 1 студент е 100 лв., а тегленият от него годишен кредит - 500 лв., парите, които той ще дължи, падат на 400 лв. Лихвата се начислява върху намалената сума и така целият заем поевтинява чувствително, обясниха експерти.
Колко студенти и докторанти общо ще могат да получат държавна подкрепа за кредитиране, ще стане ясно при определянето на субсидията за кредитиране и размерът на държавната подкрепа за 1 младеж. Татяна Калканова от НДСВ преди време обяви, че за държавна подкрепа на студентските кредити през 2005 г. се предвиждат 1 млн. лв. Общият брой пакети кредитна подкрепа ще бъдат разпределени по висши училища пропорционално на броя на записаните в тях студенти.
Университетите сами ще извършват класирането на студентите. Законът предвижда при равни други условия предимство при получаване на кредит да имат младежите в неравностойно положение - с увреждания, без родители, отглеждани в домове за деца, студентите с деца.

СРОКОВЕ
Студентите ще покриват по време на следването си само лихвите. За погасяването на самия кредит тече гратисен период. Той продължава до 6 месеца след полагането на последния държавен изпит. Срокът започва да тече от първата редовна сесия на държавните изпити или дипломни защити. При докторантите шестмесечният срок се смята от края на редовния период за защита на дисертация. По предложение на студента и докторанта банката има право да определи по-къс или по-дълъг тратисен период.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив