Свинското ще поевтинее с 10% до октомври, прогнозират производители
Министърът на земеделието Мехмед Дикме забрани вноса на живи свине, месо, месни продукти, субпродукти, кожа и четина от Италия и Португалия. Причината са възникналите в двете страни заболявания от
везикулозна болест по прасетата и африканска чума по свинете. Изключение правят само продукти, претърпели термична или химична обработка, гарантираща унищожаването на вирусите. Отменя се забраната
за внос и транзит на птици и яйца от щата Тексас, САЩ. Свинското месо ще поевтинее до месец. В момента цената е завишена заради туристите, но след края на активния сезон ще падне. Това
прогнозира в Шумен Петър Петров, президент на едно от най-големите месопреработвателни предприятия в България "Брадърс Комерс". През последния месец цената на мръвката се е вдигнала с около 10%.
Котлетите гонят 8 лева за кг. Средната цена на свинския бут в страната е 6,25 лева за кг, а в края на юли килото се е продавало по 5,91 лева, сочат данните на Системата за агропазарна информация
(САПИ). През август традиционно има недостиг на свинско месо на пазара и превес на търсенето над предлагането, обясниха хора от бранша. През последните две години много свиневъдни ферми фалираха.
Животните са силно намалели и затова цените на месото се вдигат. 10-процентното увеличение обаче ще се нормализира и месото ще се върне към познатите си стойности най-късно в края на
октомври.
През миналия декември, когато търсенето на пържоли е най-голямо за годината, цената е била 5,59 лв. за кг. За новогодишните празници ще купуваме мръвката за не повече от 6,50 лева, твърди Петров.
Той очаква спад и в цените на колбасите.