27 Юни 2024, 21:13 Днес (4) | Вчера (8)

Едва 20% от строителните ни фирми ще оцелеят в ЕС

16 Февруари 2006 13:15 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

277 проекта се състезават в 9 категории за приза "Архитектурна идея 2006", който ще бъде връчен в рамките на форума "Идеи и инвестиции в строителството"

Шанс за оцеляване в ЕС имат едва 15-20% от българските строителни фирми. Това прогнозира по време на Третия годишен форум "Идеи и инвестиции в строителството" зам.-председателят на Българската строителна камара /БСтрК/ Калчо Калчев. Алтернативите за оцеляването пред останалите са да се обединят в сдружения или консорциуми на технологичен и регионален принцип. Според анализа на БСтрК след навлизането на големи европейски фирми у нас българските ще се превърнат основно в подизпълнители на техните проекти. Освен това задължителният за работа на европейския строителен пазар сертификат по ISO притежават едва 10% от родните строители. И в момента инфраструктурните проекти по ФАР и ИСПА се печелят главно от чужди фирми, тъй като изискваният оборот надвишава значително възможностите на родните изпълнители, алармира Калчев. Ето защо от Строителната камара апелират за преразглеждане на изискванията на тръжните процедури, за да се гарантира възможността за участие и на български фирми.
16% ръст бележи строителството към 2004 спрямо 2001 г. Средната заплата в бранша обаче продължава да е по-ниска от средната за страната. Експерти на недвижими имоти прогнозират задържане и лека стагнация на жилищните имоти в края на 2005 - началото на 2006 г. и същевременно увеличаване на интереса към бизнес имотите.
Европейските фондове ще продължат да бъдат основен "мотор" за развитието на инфраструктурата на общините и след влизането на България в ЕС, като фондовете за регионално развитие след 2007 г. ще бъдат много по-мащабни, каза председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България /КАБ/ Петко Йовчев. КАБ апелира да спре постоянната промяна в законодателството по отношение на строителния бранш.
София е в прагова ситуация от монополното си положение на столица да се озове в структурата на големите европейски градове, в резултат на което със сигурност ще загуби удобното си положение в борбата за инвестиции. Това прогнозира при приветствието си към форума новият главен архитект на София Петър Диков. България като държава и София като град трябва да се обръщат все повече към стратегически инвеститори, каза той. Диков съобщи, че от лятото в столицата ще започне изграждането на подземни паркинги.
Третият годишен форум "Идеи и инвестиции в строителството", организиран от строителния портал www.stroitelstvo.bg, събира инвеститори, архитекти, строителни и търговски фирми, за представяне на нови идеи и продукти, възможности за реализацията им, нови технологии. Присъстват представители на държавната и общинската администрация, неправителствени организации, журналисти. Форумът ще приключи довечера с връчването на наградите "Архитектурна идея 2006" в 9 категории. В конкурса тази година се състезават 277 проекта, като най-големият брой е в категорията "Жилищни сгради".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив