17 Юни 2024, 03:37 Днес (0) | Вчера (0)

"Екобулпак" стартира разделно събиране на отпадъци в още един столичен район

27 Февруари 2006 12:54 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

След "Средец", сега и в район "Възраждане" ще бъдат разположени цветни контейнери за сепариране на боклука

Община “Възраждане” е втората община в София, в която организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки Екобулпак стартира проект за разделно събиране на отпадъци. Екобулпак е най-голямата от петте подобни организации у нас, в която по нейни данни към началото на 2006 г. членуват 1850 фирми.
Началото на кампанията в община "Възраждане" ще бъде тържествено отбелязано на 1 март в 10:30 ч. пред централата на “Булбанк” (метростанция Сердика). При стартиране на проекта ще бъдат разположени 24 цветни контейнери тип “Иглу” в община “Възраждане” за разделно събиране от населението. Те ще са предназначени за отделните видове опаковъчни материали – хартия (синьо), стъкло (зелено), и пластмаса и метал (жълто). Също така ще бъдат раздадени общо 120 контейнера на различни търговски обекти в районите “Възраждане” и “Сердика” (първата община в София, в която Екобулпак стартира такъв проект). За осъществяването на проекта Екобулпак е сключила договори с ръководството на район “Възраждане” и с водещи фирми по събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки. Те ще обезпечат технически изпълнението на проекта и ще гарантират чиста градска среда. Предвижда се при активно участие от страна на гражданите да се достигнат нива на събиране около 30% отпадъци от опаковки.
За участие в откриаването на новия проект в столицата са поканени водещи български фирми – акционери на Екобулпак, посланици в България на държави-членки на Европейския съюз, представители на изпълнителната власт. Очаква се сред официалните гости да бъде и кметът на София Бойко Борисов. Наред с приветствията на официалните лица, програмата на събитието предвижда и детски празник.
Екобулпак ще проведе и мащабна разяснителна кампания сред населението, като подготви и разпространи указания за ползата от разделното събиране, за правилното разделяне на опаковките по видове материали, за разпознаването на маркировката върху опаковките. Предвижда се и провеждането на инициативи за кампанийно разделно събиране с благотворителна цел. Особено внимание ще бъде обърнато на подрастващите с разяснителна кампания в училищата и детските градини. В тази връзка ръководството на организацията вече е разговаряло с Министерството на  образованието и науката за партньорство при организиране и провеждане на събитията в рамките на разяснителните кампании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив