13 Октомври 2024, 07:19 Днес (0) | Вчера (0)

Експозиция към обвързани клиенти на банка - до 25% от капитала и

28 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Досега се отчиташе само свързаността по линия на собствеността

Ограничението експозицията към едно лице или свързани лица да не надвишава 25% от собствения капитал на банка ще се прилага и за експозиция към клиенти, които имат свързаност не само по линия на собствеността, но и по линия на взаимна задлъжнялост от търговски взаимоотношения. Това се въвежда с промени в Наредба 7 на БНБ за големите експозиции на банките. Големи експозиции са равните или над 10% от собствения капитал. Измененията са приети от УС на централната банка, съобщиха оттам. Според поправките ограничението ще се прилага и към отделни клиенти, които са финансово
/делово/ обвързани по такъв начин, че при възникване на финансови проблеми в единия има вероятност другият или всички останали да изпитат затруднения при погасяване на задълженията. Целта е да се отчете ефектът на взаимната задлъжнялост за портфейлите на банките, когато тя е значима и може да предизвика флуктуации на риска при едновременно настъпване на риск и за двете експозиции, коментираха банкери. В наредбата е облекчен режимът за признаване на частично гарантирани от банки експозиции при прилагане на ограниченията. Това означава, че когато гарант е банка, експозицията може да се третира като открита към нея до размера на гарантираната част.
Според промени в Наредба 8 за капиталова адекватност на банките, приети от УС на БНБ в първичния капитал, вече ще се включва и неразпределената печалба от минали години, намалена с очаквани плащания по дивиденти и други отчисления, както и текущата печалба при определени условия. Те трябва да бъдат заверени от одитор, одиторският доклад да се одобри от БНБ и максималният дивидент, който би се разпределил, да е определен от общото събрание на акционерите. Според изменения чл. 28 банките не може да разпределят под формата на дивиденти или под друга форма печалбите от минали години или от текущата дейност, които са били включени като елемент на собствения им капитал /капиталова база/, както и когато са в нарушение на изискванията в наредбата. Изискването за определяне на максималния дивидент за разпределяне ще наложи за някои банки свикването на извънредни общи събрания, тъй като редовните годишни събрания на някои от тях вече бяха проведени. Първото изчисление на собствения капитал по новите правила ще бъде от 30 юни. Включен е и допълнителен текст, според който, ако се окаже, че банките, прилагайки тези правила, изпадат в нарушение, се дава гратисен период до 30 септември т. г. за синхронизиране. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив