15 Юни 2024, 23:08 Днес (0) | Вчера (1)

Жан Льомиер: Никой няма полза от отлагане на членството на България в ЕС след 1 януари 2007 година

10 Февруари 2006 13:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Премиерът Сергей Станишев обсъди с президента на ЕБВР Стратегията на банката за България

Никой няма полза от отлагането на България в ЕС след 1 януари 2007 г. Това заяви пред министър-председателя Сергей Станишев президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Льомиер. Двамата обсъдиха сътрудничеството с финансовата институция и програмите й, финансирани у нас.
ЕБВР ще подкрепя страната ни в 4 ключови области – ефективното усвояване на средствата от структурните и Кохезионния фонд на ЕС, подпомагане на частния сектор, развитие на публично-частното партньорство в инфраструктурата, повишаване на енергийната ефективност. Финансовата институция ще подкрепя предприемачите в подготовката им за влизане в общия европейски пазар и покриване на изискванията на съюза. С цел повишаване конкурентоспособността, банката ще стимулира инвестициите в експортно ориентирани производствени предприятия.
Премиерът запозна госта с управленската програма на правителството и подчерта, че тя отразява твърдата решимост и готовност страната ни да бъде пълноправен член на Европейския съюз през 2007 г. Той посочи, че кабинетът работи за ускоряване на икономическия растеж и конкурентоспособността, запазване на валутния борд до влизането ни в Еврозоната, подобряване на бизнесклимата и привличането на повече инвестиции.
Президентът на ЕБВР Жан Льомиер изтъкна, че международната финансова институция оценява отлично напредъка на България, тъй като страната ни се развива с много бързи темпове. Доказателство за доверието на ЕБВР е размерът на инвестициите й у нас.
През 2005 г. капиталовложенията на ЕБВР у нас достигнаха рекордните 285 млн. евро. Това нарежда страната ни на 5-то място по обем на инвестиции след Русия, Украйна, Румъния и Полша. Общо 1,3 млрд. евро са инвестициите на ЕБВР у нас. Те са предимно в енергетиката, банковото дело, общинските проекти, преработката на селскостопанска продукция, промишленото производство, туризма, малките и средните предприятия, частните потребители. Наред със собствените си инвестиции, ЕБВР е съдействала за влагането на 5,1 млрд. евро под формата на съинвестиции.
Министър-председателят обсъди с Жан Льомиер проектите Бургас-Александруполис, НАБУКО, развитието на трансевропейски коридор №8 и др. Сергей Станишев подчерта, че доброто регионално сътрудничество създава условия за реализирането на мащабни инвестиционни проекти.
България е съучредител на ЕБВР. Тя бе създадена през 1991 г. с цел подпомагане на прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа. Акционери в банката са 60 страни-членки, Европейската общност и Европейската инвестиционна банка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив