07 Октомври 2024, 09:32 Днес (0) | Вчера (0)

Звукозаписните компании възвръщат пазарния си дял

23 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Музикалната индустрия през 2003 година предприе редица инициативи за борба с пиратското разпространение на музика в световната компютърна мрежа, сочи анализ на "Уолстрийт джърнъл".

Музикалната индустрия през 2003 година предприе редица инициативи за борба с пиратското разпространение на музика в световната компютърна мрежа, сочи анализ на "Уолстрийт джърнъл".

"Благодарение" най-вече на онлайн копирането и неудовлетворението от високите цени на легалната продукция, музикалните гиганти се лишиха от 14% дял на световния пазар от 1999 г. насам, припомня изданието.

До септември 2003 година приходите от продажби на компактдискове и сингли имаха спад от 8.4% на годишна основа в сравнение с миналата година. След това бяха заведени поредица от съдебни дела срещу крайни потребители, копиращи музика от интернет нелегално, и в резултат на това данните от миналата седмица показват, че обемът на продажбите за тази година ще бъде само с 2.2% по-малък спрямо предходната. Същевременно големите компании в индустрията предприеха стратегия за намаляване на цените и разчитат на приходи от по-голям оборот, което в допълнение към съдебните дела срещу масовата "онлайн пиратска" аудитория трябва да стабилизира печалбите в бранша.

"Юнивърсал мюзик" например намали цените на едро с 25% и планира да понижи тези на дребно с 32%. Според експерти на компанията ще е нужен ръст в продажбите от 25%, за да покрие разликата.

Последиците от политиката на звукозаписните компании са с положителен резултат в ранен етап, съобщава вестникът. Наскоро изнесени данни от "Нилсен" - собственик на най-големия сайт за легално копиране на музика "Казаа", показват рязко отдръпване на потребителите - от 17.4 млн. юзъри през март тази година до 7.6 млн. през октомври. Докладите на другите IT компании, предлагащи подобни услуги, не обявяват такъв драматичен спад, но и при тях аудиторията намалява.

Въпреки тези факти експертите в бранша са все още скептични. Съвсем наскоро апелативният съд в един от щатите на САЩ отмени решение на по-ниска инстанция, което принуждаваше компанията Verizon Communications да разкрие самоличността на заподозряни онлайн "пирати". Това се тълкува като сериозен удар срещу стратегията на музикалните гиганти да се справят с нелегалната интернет музикална индустрия. Освен това компании като Apple и "Нилсън" предлагат съвсем легални, удобни и достъпни като цена услуги в онлайн звукозаписния бизнес, което също подлага продажбите на големите лейбъли на жестока конкуренция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив