18 Април 2024, 07:23 Днес (0) | Вчера (11)

Здравната каса претендира за нова, по-голяма сграда

20 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Централното управление на здравната каса трябва да се премести в нова сграда или да си купи още офиси там, където се помещава сега, пише в концепцията на директора й Димитър Петров

Централното управление на здравната каса трябва да се премести в нова сграда или да си купи още офиси там, където се помещава сега, пише в концепцията на директора й Димитър Петров за развитието на касата до 2005 г. Здравният министър се отнесе резервирано към тази идея. Сегашните помещения бяха купени през 1999 г. от фирма НИКМИ за 10 милиона лева.
"ЦУ на НЗОК се помещава в 3 отдалечени една от друга сгради в кв. "Лозенец", в отделни апартаменти и офиси. Площите са крайно недостатъчни. Сградите са крайно нефункционални и неподходящи за такава институция. Покупката им е била изключително неизгодна и нерационална ", пише Петров в концепцията.

Тя е изготвена по молба на премиера Сакскобургготски.
Концепцията е представена след съгласието на управителния съвет на касата.
Възможно е да се купят нови апартаменти в сегашните сгради или офиссграда в по-периферен квартал без или с минимално доплащане чрез замяна или продажба на сегашните сгради, предлага шефът на НЗОК. В проектобюджета за капиталови разходи за догодина няма предвидено перо за имот на централното управление. Според концепцията обаче въпросът трябва да се реши до 2005 г.
В частта за капиталовите разходи пише още, че до края на тази година трябва да се реши въпросът с архивохранилищата на касата. Беше решено да се направят 2 големи хранилища, като в Русе то се помещава в подземието на РЗОК. За Пловдив Петров предложи на управителния съвет да се купи сграда в село Калековец за скандалните 460 лв. на кв. м, но управата отказа.
В бюджета за капиталови разходи за догодина са предвидени 1 млн. лв. за сгради. Освен за архивохранилище част от тях ще са и за нова сграда на районната каса в Пловдив, тъй като сегашната, пак според концепцията, е с крайно недостатъчна площ. За РЗОК-Пловдив Петров предложи на управата етажи от съседна сграда срещу 980 лв. кв. метър, но и тази оферта беше отхвърлена.

РЕАКЦИИ

Министър Славчо Богоев: "Внимателно трябва да се планират средствата. Доста се похарчи за сгради и екстри досега. Не бива да се прави същата грешка. Иначе касата наистина е разхвърляна в 3 сгради и това е неудобно."

Атанас Щерев, шеф на здравната комисия в НС: "НЗОК има много важни задачи - отпадането на районирането, новите клинични пътеки, плащането на общинските болници, дострояване на информационната система. Да не се разсейват наляво-надясно, а да си вършат работата."

Андрей Кехайов, шеф на БЛС: "Разпокъсаността на сградите пречи и ако всички структури са на едно място, е най-добре. Въпросът е как ще се направи покупката. Трябва да е ясно, прозрачно, да има обществен контрол и средствата да се използват максимално ефективно."

СМЕТКИ

Сегашните 4 сгради на касата в София - 3 на централното управление и една на районната каса, са купени през 1999-2000 г. Средната цена на кв. метър е 2000 лв., обяви Димитър Петров. По това време директори на касата бяха Илко Семерджиев и Бойко Пенков, а шеф на УС - Стефан Софиянски.
Всички имоти са купени от фирма НИКМИ. За целта касата не е обявила търг, а направо е преминала към договаряне. За 4-те сгради в София са дадени на НИКМИ към 10 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив