31 Май 2024, 00:52 Днес (0) | Вчера (5)

Здравната книжка пести пари на морето

03 Август 2004 07:59 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

На плащайте за преглед на ръка без документ, съветват от касата

Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната им инцидентна медицинска помощ по време на почивка, трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им те могат да подават жалби до районните здравни каси. Задължително в случаите на неправомерно взети суми ужилените пациенти трябва да представят и копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.
От НЗОК обещаха масирани проверки след зачестилите сигнали, че джипита по морските курорти приемат пациенти само по частни тарифи. В повечето случаи те отказват да издадат и финансов бон за извършените услуги.
Така ощетените пациенти не могат да докажат, че са плащали, и жалбите им са безпредметни. Провинилите се доктори ги чакат глоби, а при системно нарушение и прекратяване на договора с касата. 
 

Не забравяйте да пъхнете здравната си книжка в багажа, когато се стягате за почивка на море или на планина, предупреждават от здравната каса. Лекарите по морето ще ви преглеждат безплатно само ако представите документ, че сте осигурени и сте си внасяли редовно здравния данък. Не бива да се сърдите на доктор, който откаже да ви преглежда без пари, ако не му представите книжката си. Същото важи и за зъболекарите. При тях обаче нещата са по-лесни, защото така или иначе личен стоматолог не се избира. Можете да се лекувате без пари при всеки зъболекар, който работи с НЗОК. Полагат ви се, разбира се, само един евтин преглед, пломба или вадене на зъб с намаление. Изцяло безплатен зъболекар няма, предупреждават от касата.
Ако сте без здравна книжка, ще трябва да платите за преглед от 10 до 30 лева.
Иначе минавате само с потребителска такса от 1,20 лева. Тази привилегия не важи, ако сте на гости или на почивка повече от месец в друг град. В този случай трябва да направите временен избор на общопрактикуващ лекар.
Това става с регистрационна форма за временен избор на джипи. Тя се попълва от лекаря, който ще ви обслужва за периода на пребиваването му на новото място.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8014
GBP 2.4796 2.4887 2.2974
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив