02 Май 2024, 12:23 Днес (6) | Вчера (0)

Здравните вноски - нощният кошмар на управляващите

24 Март 2005 09:00 в-к "Новинар" по статията работи: 1
A+ A-

Тъжното и драматичното е, че колкото и поправки (последните бяха преди има-няма три месеца) да се правят, те не само не решават хаоса, но и го задълбочават

На финалната права на своя мандат управляващите са на път да счупят всички рекорди за скоростна (и вече не помня коя поред) промяна в Закона за здравното осигуряване. Нескончаемите проблеми с вноските за здраве отдавна се превърнаха в сага, достойна за сравнение със сериала "Робинята Изаура". И за съжаление са доказателство за тоталната безпомощност на парламента и правителството да сложат ред веднъж и завинаги в системата на здравното осигуряване. Тъжното и драматичното е, че колкото и поправки (последните бяха преди има-няма три месеца) да се правят, те не само не решават хаоса, но и го задълбочават.
    Поне два въпроса остават нерешени - как хората в България да започнат да плащат и как да се реши проблемът с българите зад граница, които се осигуряват легално в държавата, в която живеят. Сега НДСВ ще се възползва от последния си шанс да реши неуредиците. Последен, защото няма да има време за повече. Поне в рамките на този мандат. А втори може и да няма.
    Намерението на управляващите е великодушно да дадат нов гратисен период до края на 2006 г. на всички - около 1,176 млн. българи, които от 2000 г. до 2004 г. имат неплатени вноски. Няма никаква логика да се опитваш да накараш някого да плати, ако досега - за пет години, упорито отказва да го прави или просто няма с какво. Заради поредното отлагане управляващите вероятно очакват да се появи надпис "Аплодисменти", както на тв предаванията. Какви аплодисменти?! Хората, които могат, но досега не са плащали, отново ще се "скатаят", защото знаят, че отново ще получат отстъпки. Нали с последните промени, гласувани преди едва три месеца, проблемът трябваше да се разреши. Уверението, че "този път е за последно" звучи смешно и несмислено. 
    Единственото логично обяснение е, че това е последен реверанс на коалицията към хората, които освен длъжници на касата пациенти са и гласоподаватели. Гласоподаватели обаче са и всички работещи, които редовно и безропотно внасят данъци и осигуровки. Точно тези данъци и осигуровки пълнят бюджета на здравната каса. Поредната "прошка" не е никак добър сигнал за редовните данъкоплатци и управляващите не бива да го забравят, защото ще попаднат в собствения си капан.
    Всъщност те са в доста деликатна ситуация. От една страна, трябва да угодят на т. нар. несъвестни платци и в същото време тактично и елегантно да ги "вкарат" в системата. От друга страна, е задължително и жизненонеобходимо да задържат легално осигуряващия се електорат.  В проекта за промени в закона се предлага едно странно решение за българите зад граница. Те ще имат право да внасят осигуровките си дори и ако са пребивавали повече от 183 дни зад граница в рамките на календарната година. Условието е да не ползват безплатни медицински услуги в България и да се осигуряват легално в държавата, в която пребивават. Това е направо смешно! Голяма част от тези хора така или иначе го правят, защото законите на Запад са железни и няма шест-пет -
ако нямаш здравна застраховка, загиваш. Въпросът е защо в другите страни, включително и в бившите соцдържави, има ред и организация, които за нашите условия се оказват непосилни, без значение коя партия управлява. И докога ще бъдем заложници на безумните хрумвания на някой "изтупан" чиновник, или още по-лошо - на елегантна депутатка в скъп костюм и перлени бижута, които видимо хал хабер си нямат от отговорна политика и стратегическо мислене.
    От огласените промени, които трябва да бъдат внесени до края на седмицата, изобщо не става ясно как ще се реши и проблемът с българските студенти в чужбина. Според сегашния закон държавата осигурява бъдещите висшисти, ако следват редовно и не са навършили 26 години. В текстовете няма и дума дали става въпрос за държавни, частни, български или чужди ВУЗ-ове. Необясним е парадоксът, че студентите, които учат зад граница, се осигуряват здравно в България през учебната година, когато и да искат не могат да ползват медицински услуги, а когато се върнат за лятната ваканция - трябва да плащат вноска от 6 лв., която изобщо не е записана в закона. Засега управляващите не казват и дума как ще се реши този въпрос и, изглежда, са забравили, че тези млади хора са и гласоподаватели.  Логичен е въпросът защо след близо четири години управление НДСВ и ДПС не се справиха с тези проблеми, а се опитват да ги решат сега набързо. Но нищо чудно да ги завещаят за следващия мандат. Очевидно казусът със здравните вноски е постоянно завръщащ се кошмар за управляващите още от приемането на закона през 1998 г., та чак досега. И за съжаление не обещава да бъде разрешен в скоро време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

накрая пак ще опростят вноските на нередовните, което е направо безобразие! така се възпитава у хората нихилизъм. а щло се отнася до тези в чужбина - просто трябва да ги опростят.
#1 | от mentor | преди
Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив