20 Април 2024, 17:06 Днес (0) | Вчера (10)

"Интелкан" може да модернизира всички военни летища

20 Януари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Канадската фирма "Интелкан", която през 2002 г. спечели конкурса за модернизация на военните летища "Граф Игнатиево" и "Крумово, е била избрана да модернизира и летище "Безмер".

Това е станало чрез допълнително споразумение към контракта от 2002 г., а не с конкурс за обществена поръчка. По неофициална информация допълнението към договора е на стойността 15.7 млн. евро. Източници от българските ВВС прогнозират, че щом е модернизирала трите авиобази, компанията ще получи с анекс към същия договор и проекта за летището "Каменец", за да бъде осигурена пълна съвместимост между четирите летища. Досега от военното министерство не са съобщавали за допълнението за "Безмер", на интернет сайта на "Интелкан" също няма актуална информация за нова поръчка в България.

Единственото съобщение е на канадската информационна агенция Canada NewsWire от 16 декември, в което се казва, че такъв договор е подписан и той е на стойност над 20 млн. канадски долара. Последното означава, че според CNW сумата е малко над 12 млн. евро, а не почти 16 млн. евро, каквито са твърденията от България. Освен това е любопитно, че проектът за "Безмер" - база, по-малка от "Граф Игнатиево", достига над 22 млн. евро, щом се добави вече инсталираният радар за 8 млн. долара (6.4 млн. евро). Общо за модернизацията на летищата "Граф Игнатиево" и "Крумово" бяха дадени 33 млн. долара (26.7 млн. евро).

Модернизацията на "Безмер" трябва да бъде завършена според съобщението на CNW в началото на 2005 г. Според информацията "Интелкан" ще достави системи за навигация, комуникации, наблюдение и трафик на въздушния контрол.

"Дневник" потърси разяснение от министъра на отбраната Николай Свинаров защо поръчката за "Безмер" е възложена с допълнително споразумение към договор, в който конкретно са изброени кои авиобази ще бъдат модернизирани. В отговор министърът предостави становище на дирекция "Правно-нормативна дейност" на отбранителното ведомство. От нея става известно, че като правно основание за сключването на допълнителното споразумение е бил използван чл. 19 от Закона за обществените поръчки. Той гласи, че страните по договора за обществена поръчка могат да го променят и или допълват само при възникване на обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени към момента на сключването на договора и в резултат на които договорът засяга законните интереси на някои от страните.

Като мотиви за прилагането на този член се посочва, че през 2001 г. в "Безмер" с американска помощ по програма FMS е била извършена частична модернизация на базата на обща стойност 10 363 225 долара. Тогава е била доставена радарната система GCA 2000 на стойност около 8 млн. щатски долара. Същата система е била инсталирана от "Интелкан" и произведена от основния подизпълнител на компанията - ITT, и за летище "Граф Игнатиево". Посочва се, че през 2002 г. не са могли да бъдат предвидени възникналата впоследствие и възможност за довършване на модернизацията на "Безмер", както и че ако не се модернизира летището, включено в плана за модернизация на Българската армия, ще се нарушат законните интереси на армията и държавата.

В момента на летище "Безмер" са разположени изтребителите Су на българската бойна авиация. Съгласно плановете на ВВС авиобазата е едно от четирите военни летища, които ще бъдат запазени и модернизирани по стандартите на НАТО. Другите три са "Граф Игнатиево", "Крумово" и "Каменец". Според източници от военното министерство в първите месеци на 2005 г. ще започне модернизацията и на "Каменец", тъй като там ще бъдат базирани купените в края на миналата година швейцарски учебни самолети "Пилатус". Те няма да могат да работят със съветската техника, с която в момента разполага летището.

Данните за "Интелкан" показват, че договорът с българското Министерство на отбраната е един от най-мащабните в историята на компанията, която в Европа работи само в България и Румъния. Основната й дейност е в страни като Куба, Зимбабве, Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Компанията е модернизирала и румънското международно летище в Брашов, както и военновъздушната база във Фетишти, където преди 3 години е извършила модернизация по стандартите на НАТО и ИКАО.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив