17 Юни 2024, 19:09 Днес (8) | Вчера (0)

“Информационно обслужване” АД монтира 380 компютъра за изборния ден

23 Юни 2005 15:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Първите официални междинни резултати се очаква да бъдат съобщени около 22 часа в събота

Преброителят на изборите - „Информационно обслужване” АД, е готов с подготовката по техническото обезпечаване на изборните резултати, съобщиха от дружеството. Оборудването, необходимо за обработката и визуализацията на данните от вота, вече е инсталирано в Централната избирателна комисия (ЦИК), а до петък ще бъдат оборудвани с компютри изчислителните пунктове във всички районни избирателни комисии (РИК). Триста и десет са копютрите, на които операторите на „Информационно обслужване” АД ще въвеждат данните от секционните протоколи в РИК. На още 70 компютъра ще работят екипите на преброителя в ЦИК. „Мрежите във всяка РИК, както и тези в ЦИК имат UPS устройства, които позволяват да бъдат в режим на работа дори когато има проблем с електрическото захранване”, обясни Александър Витанов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване” АД.
Очаква се първите междинни резултати да бъдат на база обработените секционни протоколи от най-малките секционни избирателни комисии, които са близо до РИК. Секционните избирателни комисии в страната са общо 12 379, разпределени в 31 РИК. Всеки от 310-те оператора на „Информационно обслужване” АД, които ще въвеждат данните от гласуването по места, ще обработи средно по 40 протокола. Всички протоколи ще бъдат повторно въвеждани от операторите на ИО в ЦИК и сверявани спрямо въведените по места цифри. Всяка РИК ще има по два електронни подписа, с които председателя и секретарят на комисията ще позволяват изпращането за стотни от секудната обработените данни в ЦИК. По време на изборния ден всяка РИК ще информира ЦИК периодично за нивата на избирателната активност в съответния регион. Екипът на „Информационно обслужване” АД, ще визуализира данните на информационно табло в ЦИК и информационните центрове в страната, след съгласуване с ЦИК. На специална интернет страница за парламентарните избори, също ще се следи промяната на нивата в избирателната активност както и на междинни резултати след приключване на изборния ден.
Първите официални междинни резултати се очаква да бъдат съобщени около 21:30 – 22:00 часа на 25 юни. “Първите междинните резултати зависят до голяма степен от работата на секционните избирателни комисии. Те ще съставят протоколи след преброяване на интегралните бюлетини. С получаването на тези протоколи в изчислителните пунктове на ИО в Районните Избирателни Комисии, задачата на операторите на Информационно обслужване по въвеждането на данните от протоколите започва. Като преброител имаме пълна готовност да обезпечим технически оповестяването на финалните данни, съобразно определените от закона срокове, в които ЦИК трябва да се произнесе с окончателните резултати.” категоричен е Александър Витанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.3227
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив