13 Май 2024, 21:28 Днес (12) | Вчера (0)

Ирак поиска да му опростим 2/3 от дълга

14 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Иракски министър смята борча за тоталитарно наследство Евросъюзът отпуска само 200 млн. вместо очакваните милиарди

Министърът на търговията на Ирак Али Алауи смята, че трябва
да се опростят 65% от иракския външен дълг, защото той е наследство от "авторитарно диктаторския режим на Саддам Хюсеин", предаде ИТАР-ТАСС. На пресконференция в неделя в Сингапур Алауи каза, че иракският дълг е около 45 милиарда долара. Най-големи кредитори на Багдад са Япония, Русия, Франция, Германия и САЩ, посочва агенцията.
Ако бъде съпоставен с размера на брутния вътрешен продукт на държавата кредитор обаче, дългът на Ирак към България от 1,7 млрд. долара превръща нашата страна в най-големия кредитор на Ирак. Дългът на Ирак към България представлява 12,5% от нашия БВП, докато към Русия е 2,5%, а към Франция - 0,2%.
Различни оценки изчисляват иракския дълг между 42 до над 300 милиарда щатски долара. По-голямата част от претенциите към Ирак идват от страните в Залива под формата на репарации от войните.
Парижкият клуб на държавите кредиторки се занимава с въпроса за опростяването на голяма част от иракския дълг, съобщиха световните агенции. България не е член на Парижкия клуб, а нейните интереси в него като кредитор на Ирак се защитават от МВФ, съобщи неотдавна финансовият министър Милен Велчев.
"Но всички трябва да разберем, че никоя страна не може да обслужва дълг в размер над 300 процента от собствения си БВП", каза самият Велчев неотдавна в интервю пред Би Ти Ви.
През юли списание "Глобал файнанс" писа за усилията на Велчев да извлече полза от неотдавнашната подкрепа, която България демонстрира за САЩ във връзка с иракския конфликт. Велчев "гледа с насмешка" на всякакви дискусии за опрощаване на така наречения "омразен дълг" (заем, сключен без съгласието на народа и който не е изразходван в негов интерес). Именно за такъв омразен дълг говори и иракският министър Алауи. "Българските граждани все още изплащат дълговете, останали от бившите им комунистически управници. Никой въобще не спомена думите "омразен дълг", когато от България бе поискано да го изплаща", каза още Велчев пред "Глобал файнанс".

Без кръчмар

Брюксел не смята в милиарди, когато става дума за Ирак. Евросъюзът одобри отпускането на помощ от 200 милиона евро за възстановяването на Ирак, предадоха вчера осведомителните агенции. Решението бе взето на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург. Отделно се очаква всяка страна от ЕС да даде индивидуалния си принос за възстановяването на Ирак. Засега обаче само Великобритания е обещала да отпусне през 2004 г. и 2005 г. 375 милиона евро.
С въпроса за финансирането на възстановяването на Ирак и опростяването на иракския дълг ще се занимае донорската конференция в Мадрид на 23 и 24 т. м. САЩ се надяват другите големи донори - ЕС, Япония - да отпуснат общо 40 милиарда долара за финансиране на военната и на възстановителната програма на Ирак за догодина и да обещаят да дават по толкова и през следващите години. Самите САЩ отпускат по 20 милиарда долара годишно за нуждите на възстановяването. Отделно окупацията им струва около 4 милиарда долара месечно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив