07 Октомври 2024, 01:37 Днес (0) | Вчера (0)

Италия обяви наши авиокомпании за рискови

12 Август 2005 08:59 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Клеветите са заради разпределение на пазара, каза директорът на "Хемус ер"

Италия ще проверява самолетите на рискови авиокомпании, между които и българската "Хемус ер", това съобщи радио "Дойче веле". Страната ще затегне контрола върху чартърните полети. "Хемус ер", която миналата година излезе от т. нар. черен списък, може да бъде върната отново в него заедно с украински авиопревозвач, съобщава радиото, цитирайки представителка на органа на гражданската авиация в Италия ЕНАК, от който зависи сигурността на въздушното пространство.
Изпълнителният директор на "Хемус ер" Димитър Павлов заяви пред "Сега", че в. "Куриере де ла сера" е публикувал вчера данни от Федералната авиационна служба на САЩ за сигурността на авиокомпаниите. България е посочена в т. нар. списък Б, т.е. като по-малко рискова страна. Имена на авиокомпании обаче не се споменават в сайта на Федералната авиационна служба.
Италианският вестник е оклеветил авиокомпанията ни, коментира Димитър Павлов. Той припомни, че компанията лети със западни самолети, предстои покупката на още 5-6 нови самолета. Освен това предстои "Хемус ер" да открие нови дестинации до края на годината и това вероятно изнервя конкурентите ни, каза Павлов. "Никога не сме кацали с "Туполев" в Италия, припомни Павлов. От другата посочена в италианския вестник като рискова българска компания - "Скорпион ер", не бяха открити за коментар.
Новата проверка на компаниите, извършващи чартърни полети, ще се направи заради инцидент, станал миналата седмица в Италия с тунизийски чартърен полет, при който загинаха 13 италиански туристи. Причини за трагедията бяха технически неизправности. Вина на тунизийската компания не е доказана, но инцидентът стана повод за нова проверка на списъка на рисковите компании. Само за една година италианските власти са проверили 325 авиокомпании, между които бяха българските "Хемус ер" и "Скорпион ер". При проверка "Хемус" бе реабилитирана, припомня изданието.
Списъците невинаги са свързани с компании с несигурна техника, казва Вито Риджо, президент на ЕНАК. В някои случаи се касае за компании, които не са платили летищни
такси. Ако има несигурни компании, 41 страни от международната авиоорганизация, между които е и България, трябва да са известени, подчертава той. Европейските страни нямат общи стандарти за сигурността на компаниите. Обща норматива била изготвена от ЕС, но била замразена от няколко години заради липса на съгласие между Мадрид и Лондон заради гибралтарския проблем, подчертава ЕНАК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив