13 Октомври 2024, 03:23 Днес (0) | Вчера (0)

КФН започна дискусия за създаване на инвестиционни банки

26 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов сложи отново на масата идеята си за регламентиране в закон дейността на инвестиционни банки, които да се занимават основно с поемане и търговия на емисии от ценни книжа

Председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов сложи отново на масата идеята си за регламентиране в закон дейността на инвестиционни банки, които да се занимават основно с поемане и търговия на емисии от ценни книжа. Дискусията обещава да бъде доста спорна, след като представители на банкерската общност заявиха на срещата на АТБ в Пловдив, че не виждат особен смисъл в предложението. Според Апостолов в момента има празнота при предлагането на услугата поемане на емисии. Така компаниите, които искат да се финансират чрез издаване на акции или облигации, не могат да получат гаранции, че книжата им ще бъдат пласирани успешно. Разпоредбите за търговските банки ги ограничават да придобиват повече от 10% от едно дружество без разрешение от управление "Банков надзор" на БНБ и по този начин се усложнява процедурата при поемане на емисии. Финансисти казаха, че и сега това правило може да се заобиколи чрез създаване на консорциум от няколко банки. Апостолов смята, че банките могат да регистрират инвестиционни банки (с минимален капитал по закон от примерно 7 или 10 млн. лева) като свои дъщерни компании, които да се занимават с такава дейност.

Всъщност предлаганите от него промени няма да променят особено нормативната уредба в тази област. След последните поправки посредниците с пълен лиценз (от 1 януари 2005 г. той се дава при капитал от 1.5 млн. лева) могат да поемат емисии. Ако става въпрос за поемане на по-големи суми, те имат възможност да вдигнат капитала си до 7 или 10 млн. лева и да заемат нишата на инвестиционни банки.


Против мотивите на Апостолов се обяви управителят на БНБ Иван Искров. Според него е възможно да има изтичане на бизнес от по-строгия банков надзор към по-слабия в момента небанков финансов контрол. "Това е така, защото банките имат поне 10 ограничения повече отколкото останалите фирми в сектора", заяви той. "Някои хора, които бяха изхвърлени от банковия сектор, се насочиха към слабо регулирания финансов пазар", каза също Искров. Според него, когато има необходимост от предлагането на такава услуга, тя ще се появи.
Изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис заяви, че структура с отделни търговски и инвестиционни банки е характерна за САЩ, докато през последните години във Франция има тенденция към обединяване на двата вида услуги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив