26 Април 2024, 14:29 Днес (6) | Вчера (14)

КФН потвърди за сериозни нарушения на застрахователите

03 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Резултатите от проверката ще са ясни до края на седмицата

Не са малко поднадзорните лица, които извършват сериозни нарушения на законовите разпоредби и на наредбите на Комисията за финансов надзор, обяви проф. Милчо Стоименов, говорител на КФН. През последните две седмици текат интензивни проверки в трите управления на комисията и по-специално в управленията Застрахователен надзор и Надзор на инвестиционната дейност. В момента се обобщават резултатите от проверката и до края на седмицата се очаква комисията да ги оповести.
Както вече в. ПАРИ писа, със заповед от 12 януари КФН стартира проверки в застрахователните дружества, за да установи как са организирали кампаниите си по Гражданска отговорност на МПС. Проверяват се общите условия по полицата и доколко те са съобразени със законовите изисквания, какви вътрешни указания, инструкции и заповеди са издадени, както и дали се спазват тарифните числа. Проверките са в резултат на получени сигнали от застраховани лица за законови нарушения, свързани предимно с раздаването на бонусите. Чрез подаръците част от компаниите са нарушили изискванията на надзора за минимални застрахователни премии.
Съгласно нормативната уредба застрахователят трябва да заделя 72% от премията за резерви, от които да се изплащат евентуални бъдещи обезщетения. Останалите 28% са за покриване на разходи за данъци, вноски към Гаранционния фонд, комисиони на агенти, административни разходи и др. С раздаването на бонусите застрахователните компании слизат под определените 72%, потвърдиха осведомени източници. Застрахователите може да правят компромис с тези 28% и да дават отстъпки, ако са спестили от административни разходи или комисиони, но не и от полагащото се за резерв, смятат експерти от бранша.
В проекта за изменение и допълнение на Наредбата за задължителното застраховане КФН предложи текст, забраняващ предоставянето на облаги под каквато и да било форма, ако не са включени в общите условия, тарифи и застрахователно-технически планове по застраховката, одобрени от зам.-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор.
КФН одобри на първо четене проект на Указания за реда и начина за отчисляване на инвестиционна такса във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Целта е да се въведат единни изисквания и правила относно отчисляването на инвестиционната такса, удържана в полза на пенсионноосигурителните дружества за управление на активите на тези фондове. Документът ще бъде изпратен на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за съгласуване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив