23 Юни 2024, 04:37 Днес (0) | Вчера (0)

Катаджиите са обучени да ловят фалшиви винетки

04 Февруари 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

От понеделник глоби за липса на стикер

Всички катаджии в страната са преминали през специално обучение как да разпознават фалшиви винетки, съобщи за "Сега" шефът на КАТ полк. Алекси Стратиев по повод съобщения за първите появили се ментета. Преди дни граждани в Пловдив се оплакаха в местния клон на ДЗИ, че по улиците се предлагат винетни стикери с 2 лева по-евтини от оригиналните. Измамници обикаляли частни жилища, представяйки се за служители на компанията, и предлагали годишни винетки на по-ниска цена.
"От агенция "Пътища" ни дадоха писмени инструкции, в които са описани всички специфични белези за защитата на винетките, освен това по един представител от всяко РДВР в страната получи допълнителни указания, които са сведени до целия личен състав", обясни полк. Стратиев. Той призна, че пътните полицаи не ползват технически средства за улавяне на фалшификати заради липса на пари. Един такъв уред струва около 30 лв. Шефът на КАТ припомни, че винетката се разделя на две части и освен тази, която се залепя на стъклото на колата, в документите на шофьора трябва да стои друга, която е на хартия. Така дори винетката от вътрешната страна на предния прозорец да не се вижда добре, катаджията може да огледа отблизо другата част. Въпреки това според някои експерти в печатарския бизнес винетките не са с най-добрите защити. Те били с холограма, каквато се поставя на оригиналните компактдискове и може да се направи с обикновено лазерно устройство и принтер.
Много по-добре е стикерът да е т. нар. идентиграма, която е най-новото въведение в тази сфера и се използва при защитата на документите за самоличност в Европа. За да бъдат направени такива изображения, е нужна техника за стотици хиляди, но тяхната фалшификация е много по-трудна.
"Винетките са изключително добре защитени, по-лесно е да се фалшифицира банкнота, отколкото винетка. В холограмата има скрит запис, който се чете по определен начин и не може да бъде подправен", твърди обаче Марин Несторов, изпълнителен директор на печатница "Демакс", която прави едногодишните стикери. Краткосрочните се печатат в печатницата на БНБ. Според Несторов би трябвало полицаите да имат технически средства, но дори и на око, след инструкции, могат да забележат ментето.
"Друг е въпросът, ако не желаят да го видят", коментира шефът на печатницата.

КАТ започва проверки за винетките от понеделник.
Полк. Алекси Стратиев призова всички да си купят винетки, защото глобите са "солени". 100 лева е санкцията за управление на лек автомобил без винетка или с невалидна такава. За превозни средства с 8 места без мястото на шофьора санкцията е 200 лева, а за автобуси и микробуси с повече от 8 места без мястото на водача - 500 лева. За управление на ТИР-ове и големи рейсове с над две оси, колесни трактори, специализирани строителни машини - 1000 лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив