Цената му удари десет лева в столицата
Килограм кашкавал вече струва колкото две кила пържоли. Цената на млечния продукт удари близо 10 лева по магазините в страната, показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Това е рекорд за последните 5-6 години, коментираха търговци. Деликатесът се продава най-скъпо в София, където средната цена е 9,80 лв. В Шумен искат по 9,60 лв. за кг, а в Кърджали - по 9,50 лв. 9,30 лв. е цената в Търново и 9,10 лв. - в Ловеч. Увеличението от началото на годината е над 30 на сто, показа справката от САПИ. Само преди месец кашкавалът вървеше по 6 лева за кг. Кравето сирене пък е на път да мине 5 лева за килограм. Отново най-скъпо то се продава в София. В някои магазини в страната все още може да се намери и на цена под 4 лева за кило. Заради поскъпването намалява и потреблението на млечни продукти, категорични са магазинерите. Причина за рязкото поскъпване на млечните продукти са увеличените изкупни цени на млякото, обясниха търговци. Литър краве се изплаща на производителите между 45 и 55 стотинки, сочи справката на САПИ от края на януари. Разходите на животновъдите се вдигат и заради скъпия фураж, обясниха агроексперти.