20 Април 2024, 05:38 Днес (0) | Вчера (10)

Ковачев ще обединява централите в холдинг

24 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Енергийното министерство измисли начин да заобиколи Агенцията за приватизация при предстоящата продажба на топлоцентралите чрез създаването на обща структура, наречена производствен холдинг.

Енергийният министър Милко Ковачев вече е създал ведомствена група, която работи по осъществяването на идеята. Тя наподобява схемата при продажбата на банките, извършена от Банковата консолидационна компания, а не от Агенцията за приватизация. Подобен механизъм ще бъде използван и при раздържавяването на "Булгартабак".

В производствения холдинг освен ТЕЦ "Варна", чието ръководство се сочи за инициатор на предложението, ще влязат ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Марица изток 2" . Новата структура ще се разпорежда с активи за милиарди левове. "Можем да очакваме, че в бъдеще ще има гръцки и румънски интегриран пазар и българските централи ще бъдат изложени на конкуренцията му", каза енергийният министър Милко Ковачев. По думите му в холдинга вероятно ще влязат не само топлоцентралите, а и всички производствени мощности в страната. Според Ковачев за създаването на тази структура не се налагат законодателни промени.

"Идеята ни беше предложена от експерти, тя не е обсъждана на политическо ниво, нито в енергийната парламентарна комисия", заяви председателят на комисията Веселин Близнаков пред "Дневник".

Производственият холдинг ще бъде балансьор в цените на електроенергията, каквато роля в момента играе Националната електропреносна компания (НЕК), смятат експерти. Сега средната стойност на електроенергията в страната се формира като разлика в цената на електроенергията от най-скъпата и най-евтината централа. НЕК е задължена да продава на електроразпределителните дружества ток с известна загуба, което е свързано с приемливата за потребителите крайна цена.

След като преките договори между производители и потребители станат факт с приемането на новия закон за енергетиката и промяната в наредбата за привилегированите потребители, ТЕЦ "Марица изток 2" , "Русе", "Варна" и "Бобов дол" ще могат да продават електроенергия на десет компании. От схемата на преките договори засега е извадена АЕЦ "Козлодуй".

Експерти обясниха, че делът на скъпия ток в системата в бъдеще ще се увеличава и централите, произвеждащи енергия с висока цена (като "Бобов дол"), ще бъдат изхвърлени от пазара. След 2007 г. привилегированите потребители ще имат право да си договарят внос на ток от чужбина и да плащат само такси за преноса. Именно страхът пред задаващата се конкуренция е била причината за предложението, за което се твърди, че е подкрепено от шефовете на топлоцентралите. Възможно е АЕЦ "Козлодуй" и ПАВЕЦ "Чаира" да бъдат обединени в отделна структура, каквото е предложението на ръководството на атомната централа. Целта е двете структури да имат еднакво ценообразуване. Изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов не пожела да коментира предложението си.

Производственият холдинг ще намали разходите за ремонти и поддръжка на съоръженията, тъй като провежданите търгове ще са общи за всички участници в холдинга, смята председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Идеята за създаването на холдинга става все по-актуална след колизиите между АП и енергийното министерство за борсовата приватизация на ТЕЦ "Бобов дол". Миналата седмица надзорният съвет на агенцията реши да спре продажбата на централата и на врачанската топлофикация. Мотивът беше, че методът на продажба не е подходящ и не дава гаранции за развитие на въгледобива в района, тъй като при продажба на акциите на двете дружества на борсата не могат да бъдат поставени условия към потенциалните купувачи. Надзорният съвет смята, че конкурсът е подходящият метод за раздържавяването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив