29 Март 2024, 09:32 Днес (1) | Вчера (11)

Концесиите на летищата и платените пътища стават факт

31 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Правителството одобри на редовното си заседание два от най-спорните и тежки транспортни законопроекта - закона за гражданското въздухоплаване и закона за пътищата.

Правителството одобри на редовното си заседание два от най-спорните и тежки транспортни законопроекта - закона за гражданското въздухоплаване и закона за пътищата. Очакванията са, че и двата законопроекта ще бъдат сериозно атакувани в пленарната зала както от опозицията, така и от депутати на НДСВ.

Чрез промените в сега действащата нормативна уредба в областта на гражданското въздухоплаване у нас се дава възможност летищата да се отдават на концесия. Според вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев процедурите за концесионирането на двете черноморски летища Варна и Бургас ще започнат веднага след като законът мине на второ четене в пленарната зала. Той обосновава нуждата от промяната на статуквото с изискванията на европейските директиви - на територията на летище, което обслужва над 2 млн. пътници годишно или има товарооборот над 50 хил. тона, да работят най-малко два лицензирани летищни оператора.
Към днешна дата тази цифра не е достигната от нито едно българско летище, но с темповете, с които нараства пътникопотокът във Варна и Бургас, се очаква скоро там да се достигнат тези стойности.
Най-сериозно атакуваният текст в системата на концесионирането, предвидена в законопроекта, е възможността концесионерът да събира държавните летищни такси. От транспортното ведомство уточниха, че в закона само се посочва такава възможност, а каква сума от държавните такси ще прибира концесионерът и каква точно ще остава в държавата, ще определи МС с решението си за даване на концесията. Чрез втория одобрен от правителството законопроект се въвежда нова система за платено преминаване през републиканската мрежа - винетната система. Според представителите на МРРБ таксата е разработена като потребителска - плащаш само ако ползваш.
От началото на 2004 година тя става валидна за автобуси, ТИР-ове и камиони, а от началото на 2005 г. и за леките автомобили. ТИР камионите ще заплащат 500 лв. за годишна винетка, по-малките камиони и автобусите - 250 лв., а леките автомобили 50 лв. Изготвена е тарифа за месечни, седмични и дневни винетки. Законопроектът дава възможност и за концесионирането на автомагистрални участъци и въвеждането на платено преминаване през тях чрез tool системата

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив