20 Април 2024, 14:59 Днес (0) | Вчера (10)

Красимир Катев ще съветва Милен Велчев за дълга

15 Декември 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Заместник-министърът на финансите Красимир Катев, който до Коледа ще напусне заемания от него пост, остава съветник в министерството

Заместник-министърът на финансите Красимир Катев, който до Коледа ще напусне заемания от него пост, остава съветник в министерството. “Министър Милен Велчев ми предложи да бъда съветник в министерството и аз се съгласих”, каза Катев за “Дневник”. Той ще участва в дейностите по управление на дълга, управление на активи, взаимоотношенията с рейтингови агенции и при работата с Международния валутен фонд и Световната банка. “Това са основните неща, но аз ще работя и в други области, в които мога да помогна”, каза още Катев.

Активното управление на дълга беше една от дейностите, с които ще се запомни сегашният зам.-министър. По негово време бяха емитирани първите държавни еврооблигации, бяха извършени две замени за външен дълг (Брейди-облигации за глобални облигации в евро и долари) и започна увеличаване на вътрешния дълг паралелно с намаляване на външния.

“Засега нямам нова работа, първо смятам малко да си почина. Имам няколко идеи за бъдещата ми сфера на дейност, но точно с какво ще се занимавам ще стане ясно на по-късен етап”, каза още Красимир Катев. В момента се чака подписът на премиера Симеон Сакскобургготски за назначаване на приемник на Катев, за да може той да напусне министерството. “Има вече избран човек, той е одобрен от премиера, но трябва да се свършат някои технически неща, за да поеме поста.” Спряганите имена за заместник-министър бяха на сегашния държавен съкровищник Гергана Беремска и на Илия Лингорски.

Според Катев наличните средства по фискалния резерв могат да бъдат използвани за плащане на главници по външния дълг, но всичко зависи от продължаването на голямата приватизация. Ако сделката за БТК бъде успешна и приключи скоро, от нея ще дойдат още средства, с които може да се изплати дълг, смята той. “Използването на резерва за плащане на главници или за изкупуване на Брейди-облигации са опции, които държавата има, и те ще бъдат упражнени, когато е най-подходящият момент”, каза също Катев. Възможността да се изкупуват Брейди-облигации съществува при положение, че стойността им е над номинала. В момента книжата се котират между 98.375 и 99.625 цента за долар номинал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив