25 Април 2024, 07:03 Днес (0) | Вчера (12)

"Лекари без граници": Светът не е подготвен за голяма епидемия

04 Юни 2015 13:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 12:39
Под лиценза на creativecommons

Организацията призова богатите държави да разработят планове за координирана реакция, както и лекарства за борба с пренебрегваните заболявания

Световната здравна система не е способна да се справи с друга масова епидемия като тази на ебола в Западна Африка, предупреди "Лекари без граници", цитирана от агенция "Ройтерс". Организацията призова богатите държави да разработят планове за координирана реакция, както и лекарства за борба с пренебрегваните заболявания.

Късната и забавена международна реакция, липсата на категорично лидерство, както и на лечениеи ваксини са рецидивиращият сценарий в много от днешните спешни случаи, като това не е характерно само за епидемията от ебола.

"Ако утре започне глобална пандемия, все още няма съществуващ координиран международен план за реакция, който да бъде своевременно активиран", казва Джоан Лиу, международен председател на "Лекари без граници".

"Ройтерс" припомня, че епидемията на вируса ебола беше засечена в Гвинея преди повече от година и се разпространи до Либерия и Сиера Леоне. Жертвите на заразата бяха над 11 000 души. Неотдавна Либерия беше обявена за страна без ебола, но нови случаи в Гвинея породиха опасения за нова епидемия.

Лиу призова лидерите от Г-7 на предстоящата среща да предприемат действия за "затваряне на пропастта в глобалната здравна система".

Според "Лекари без граници" финансирането за разработване на нови лекарства и ваксини за игнорирани заболявания е прекалено малко. Освен това има случаи, когато тези вируси са се оказали резистенти към съществуващите лечения.

"Милиони хора страдат от заболявания, за които няма ефективни лекарства или ваксини, защото те не представляват печеливш пазар за фармацевтичната индустрия", казва Филип Фриш от "Лекари без граници".

Организацията отбелязва, че един от случаите, за които спешно трябват нови лекарства, ваксини и добра диагностика, е резистентната туберкулоза. Експертите казват, че всяка година хиляди хора се лекуват от това заболяване, но само половината оздравяват, тъй като болестта е развила резистентност към съществуващите лекарства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив