29 Март 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (11)

Либия изгони 4 български фирми

14 Ноември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Джамахирията прибира 4 сонди на "Булгаргеомин", очаква се догодина от пазара да излезе и Българската нефтена компания, инвестирала 200 млн. долара

Джамахирията прибира 4 сонди на "Булгаргеомин", очаква се догодина от пазара да излезе и Българската нефтена компания, инвестирала 200 млн. долара. Принудителното прекратяване на дейността им не ги освобождава от финансовите им задължения в размер на милиони долари

Според документа се заличават регистрациите на 59 чужди компании от търговския регистър на Триполи. Сред тях освен българските са и фирми от Италия, Германия, Корея, Турция и др. Чрез това решение се отнема правото им да извършват каквато и да била дейност в Либия. Решението задължава тези фирми да закрият клоновете си и да предадат ликвидационните си баланси в срок от 45 дни след публикуването на решението.

В документа изрично е посочено, че заличаването на тези компании от регистрите не ги освобождава от техните финансови задължения към местните инстанции или партньори. Тези суми възлизат по груби сметки на милиони щатски долари. Не е ясно обаче дали сумите, също от порядъка на милиони долари, които либийската хазна има към тези 4 фирми, ще бъдат издължени. В момента централите на нашите компании изчисляват какви задължения има към тях Либия и какви данъчни задължения към Джамахирията имат те.


Сред посочените наши фирми само "Агрокомплект" е частна, принципал на другите е Министерството на икономиката. В момента в Либия остават да работят само две наши компании ­ "Техноекспортстрой" и "Експомед", които са уредили финансовите си отношения с Джамахирията преди това решение.

Когато тези дни решението влезе в сила, либийците ще приберат 4-те нефтени сонди на "Булгаргеомин", които са най-ценните съоръжения на страната ни в Джамахирията.

Според шефа на "Агрокомплект" Калин Георгиев пък този документ не значи прекратяване на дейността на тези фирми в Либия, а само уреждане на отношенията, след което те могат да продължат да изпълняват проекти. В момента компанията има в Триполи един представител ­ Николай Хранов. Компанията се опитва да поеме изпълнението на няколко обекта ­ строеж на хангари на либийското летище, част от водоснабдителната система и част от проекта за Великата река. От Министерството на икономиката до приключването на броя нямахме отговор на запитването по какъв начин ще бъдат уредени отношенията с Джамахирията.

Очаква се догодина от либийския пазар да излезе и Българската нефтена компания, чийто концесионен договор за проучване и добив на нефт и газ (EPSA-1) с Националната нефтена корпорация на Либия изтича и по който българската държава е инвестирала над 200 милиона щатски долара.

През януари т . г. либийското правителство реши, че няма да признае лихвите по държавния дълг към България. Решението беше изненадващо, тъй като тези лихви вече бяха признати от либийската страна в официален протокол, подписан от Евгений Бакърджиев и Мохамед ал-Хиджази през декември 1999 г. Размерът им бе потвърден от либийските представители и във финансовия протокол, подписан от зам.-министъра на финансите Калин Катев през ноември м. г.

В същото време вече втора година на практика е замразена и работата по редица спогодби, които регламентират икономическото сътрудничество. Неизяснените въпроси трябваше да се решат на 22-та сесия на Смесения българо-либийски комитет, която вече две години не се свиква.


ДИПЛОМАЦИЯ

9 месеца страната на Кадафи у нас е само с временно управляващ. Откакто в началото на март Либия прибра посланика си в София Фарадж Джибрил, за мисията отговаря временно управляващият Исмаил Мохамед. Така тихомълком Либия понижи равнището на посолството си в София.

Новият ни посланик в Либия Здравко Велев пък още не е връчил акредитивните си писма. Обикновено те се дават на президента на приемащата държава. Велев получи агреман от Либия на 13 септември, на 17 октомври пристигне в Триполи, а до вчера още не беше официално приет.

Междувременно "Монитор" научи, че съветникът на Соломон Паси и шеф на Дирекция "Близък изток и Африка" във Външно министерство Петко Димитров се гласи за посланик. Той стягал багажа си за спокойна и уредена средиземноморска държава. Димитров е човекът, на който министър Паси беше доверил изцяло връзките ни с Либия и когото на няколко пъти изпраща в Джамахирията като свой "специален пратеник". Той е човекът, на който се дължеше оптимизмът на Паси, че делото ще приключи скоро и от поведението на който 6-имата медици се оплакаха лично на министъра.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив