06 Октомври 2024, 17:28 Днес (0) | Вчера (0)

МТСП отпусна 15 милиона лева и осигури работа на 10 000 души по проекта “Красива България”

02 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

През 2004 година МТСП ще развие нов компонент «Социална инфраструктура»

 По проекта “Красива България” МТСП отпусна 15 милиона лева  и осигури работа на 10 000 души - това съобщи на специална пресконференция днес министърът на труда и социалната политика Христина Христова, която представи резултатите от работата на проекта през 2003 година и приоритетите за 2004 година. В пресконференцията участва и постоянният представител на ПРООН в България Нийл Буне.
Проектът “Красива България” се осъществява от Министерството на труда и социалната политика в сътрудничество с Програмата за развитие на ООН и общините. През 2003 година с подкрепата на проекта “Красива България” на МТСП са възстановени и ремонтирани 427 обекта в 99 общини в страната. Приоритетните компоненти на проекта “Красива България” на МТСП бяха: “Достъпна обществена среда”; “Спортуваща България”; “Туризмът – семеен бизнес”;

“Достъпна обществена среда”

 Този компонент на проекта има за цел да премахне архитектурните бариери и да приспособи градската среда към нуждите на хората с увреждания. През 2003 година 35% от обектите, включени в проекта “Красива България”, са направени достъпни за хората с увреждания. МТСП отпусна 2 712 710 лева за адаптирането на обектите за нуждите на хората с увреждания. По компонента “Достъпна обществена среда” бяха ангажирани 2 261 работници, 1809 от които безработни, регистрирани в Бюрата по труда. Най-значимите обекти, включени в този компонент са: Адаптиране на подлеза на “Орлов мост” в София за нуждите на хората с увреждания. Обектът е в процес на изпълнение; Изграждане на две подвижни механизирани рампи за инвалидни колички в Съдебната палата в град Пловдив; Цялостен ремонт на Рехабилитационния център за хора с увреждания в град Дряново; Изцяло е адаптиран за нуждите на хората с увреждания бул.”Методи Кусев” – юг в град Стара Загора; Изграждане на тактилни ивици и снижавания на кръстовищата в град Ямбол.

“Спортуваща България”

По този компонент, който се изпълнява в партньорства с Министерството на младежта и спорта и общините, се изграждат и възстановяват детски и спортни обекти. Най-значимите обекти, включени в този компонент са: Детска спортна площадка в град Видин; Спортна база за кану-каяк “Енчец” в град Кърджали; Басейн “Приморски” в град Варна; Спортната зала в град Мадан и прилежащите към нея тенискортове и игрища за футбол, волейбол и баскетбол; Тенискорт с нови трибуни в град Русе.

«Туризмът – семеен бизнес»

Този компонент има за цел да подпомогне ремонта и реставрацията на на частни имоти, които представляват туристически обекти и/или осигуряват услуги на туристи. Той се изпълнява съвместно с друг проект на МТСП – «Гаранционен фонд за микрокредитиране» и подпомага частни собственици, занаятчии или микропредприятия да създават, развиват или разширяват туристическия си бизнес, като създават нови работни места за себе си, семействата си или за безработни от общинините. До края на 2003 година общият брой на подписаните със собствениците на частни имоти споразумения ще достигне 110.

Приоритети на проекта «Красива България» през 2004 година:

Освен трите основни компонента – «Достъпна обществена среда», «Спортуваща България» и «Туризмът – семеен бизнес» - през 2004 година МТСП ще развие нов компонент «Социална инфраструктура». Този компонент ще обхване обновяването на съществуващи и изграждането на нови социални домове от типа «защитено жилище» за хората в неравностойно положение:  възрастни хора; хора с умствени затруднения; деца и младежи с физически увреждания; хора със сетивни увреждания; самотни майки и жени, при които има риск да изоставят децата си и други.

В бюджета на МТСП за 2004 година за осъществяването на проекта “Красива България” са предвидени близо 20 милиона лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив