06 Октомври 2024, 21:32 Днес (0) | Вчера (0)

Марица скъса дига

08 Август 2005 12:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Нивото на реката се понижи с още 10 сантиметра в района на Пловдив

Скъсана е дигата на Марица при село Мирово и реката е заляла полето към село Градина, съобщи econ.bg, като цитира радио Пловдив. Евакуират се хората, живеещи в най-ниския участък на селото, съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов. Той предупреди, че се очаква скоро да бъде затворен пътят Първомай-Градина. При нужда от информация хората да търсят кметовете, посъветва кметът Ангел Папазов. С метър и половина под преливниците са източени язовирите в района на Първомай, каза още кметът.
Екипи на Пожарната в Пловдив вече се насочват към залетите от вода райони в северната част на града. След оглед на място ще започне отводняване на дворовете на езиковите гимназии, новата сграда на Пловдивския университет и сградата на бившата Окръжна болница.
Липсата на питейна вода и невъзможността да се извозва сметта са двата основни проблема за Пловдив сега. Това обобщи кметът Иван Чомаков след оперативка, в която участваха представители на ВиК, комуналните фирми и "Гражданска защита". Минимум 5 дни оттук нататък Пловдив ще има трудности във водоснабдяването, каза Иван Чомаков. Както е известно, от 4 помпени станции 3 не работят. След отводняването им само 2 дни ще отнемат изследванията на биологичната чистота на водата, обясни кметът. Той призова за пестеливост в ползването на водата, както и за сътрудничество с хората от първите етажи, които имат вода. Ще бъдат пуснати за използване всички градски чешми, които са в състояние да работят. Ще се използват за вода за миене сондите на паркове и градини. Водоноски ще снабдяват болниците и детските градини. За сметта търсим начин за временно депониране защото достъпът до сметището в Цалапица е невъзможен, каза Иван Чомаков. Призивът е сметта да се уплътнява добре в полиетиленови торби и след това да се изхвърля в уличните кофи. 
С още 10 сантиметра спадна нивото на р. Марица в района на Пловдив, съобщи зам.-директорът на Пловдивската пожарна полк. Димитър Стоенчев. Така общият спад на водата е 30 сантиметра от 3 ч. тази нощ. Екипите на пожарната продължават да отводняват в двата невралгични пункта в града, моста на Адата и железопътния мост до стадион Пловдив. Постоянно има приток на вода в района на езиковите гимназии, стадион "Марица" и водата достига до бившата окръжна болница. Там все още разливът продължава.
Пловдивчани да не пият водата, която тече в момента по ВиК мрежата на Пловдив, препоръча директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. Тя изрази категоричното си становище, че заведенията за обществено хранене, които са без вода, трябва да бъдат затворени. "Много е важно в момента да се избягва посещението на тези заведения", заяви д-р Ани Егинлиян. Тя препоръча в домашни условия да се използва само минерална и преварена вода.
Още от утре започва проверка на екипи на РИОКОЗ в болниците в града. Трябва да бъдат спрени плановите операции, а болниците да могат да поемат само спешните случаи, отбеляза директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян.
Над 500 къщи са наводнени на територията на община "Родопи", съобщи кметът на общината Йордан Шишков. По думите му, най-тежко остава положението при селата Оризаре, Злати трап, Цалапица и ромския квартал на Ягодово. Кметът Шишков също съобщи, че р. Марица си е направила ново корито през центъра на Оризаре. Достъпът до там може да стане само с високопроходими машини и специализирана техника. "Гражданската защита" не разполага в момента с налична свободна техника и не може да изпрати подкрепления в Оризаре, каза Йордан Шишков. Кметът на "Родопи" предупреди, че тежкотоварните камиони, с които общината разполага, не могат да отидат до мястото, тъй като затъват и боксуват.
"Ще се справим и с техниката, с която община "Родопи" разполага, но само при условие, че се прекрати разлома на дигата на реката при Оризаре", отбеляза Йордан Шишков. Той припомни, че в Оризаре наводнени остават 12 къщи, около 150 са наводнените жилищни сгради в Злати трап. Там хората са започнали със собствени усилия и с подръчни помпи да изтеглят водата от къщите си и да търсят изход от ситуацията. Наводнени къщи има и в Цалапица и ромската махала на Ягодово, припомни кметът на община "Родопи" Йордан Шишков. Той съобщи за Радио Пловдив, че от утре ще започне описването и изчисляването на щетите от бедствията.
Над 10 000 декара земеделски площи са залети в община "Марица", съобщи кметът Запрян Дачев. Особено тревожна е ситуацията около с. Рогош, където водата влачи труповете на много удавени животни. Залети са земите около Рогошко шосе и екарисажа, каза още Запрян Дачев.
Близо 65% от къщите в с. Три водици в община Стамболийски остават наводнени, съобщи кметът на Стамболийски Иван Яков. Той каза, че водата продължава да нахлува в къщите от скъсаната дига на р. Марица. В момента екипи на пожарната изпомпват наводнените избени помещения и първи етажи на залетите къщи, хората се справят и със собствени усилия, подчерта Иван Яков. Той каза още, че са осъществили връзка с "Гражданската защита", но оттам не могат да им изпратят техника, тъй като тя е ангажирана в по-критични точки. Вероятно ще търсим съдействие от частни фирми, за да започнем затварянето на пробива на дигата на реката, обяви Иван Яков кмет на гр. Стамболийски.
Близо половин метър е паднало нивото на р. Марица в района на с. Оризаре, съобщи кметът на селото Светослав Тотев. Под вода, обаче, остават залетите вчера около 12 къщи. В Оризаре няма проблеми с водоснабдяването и електрозахранването, токът е спрян само на наводнените къщи, уточни кметът Светослав Тотев. Той каза още, че реката е направила ново корито, като водният поток минава през центъра на селото. Влизането там засега става само с фадроми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив