07 Октомври 2024, 01:38 Днес (0) | Вчера (0)

Маркировката за съответствие включва инициалите "СО" "СЕ"

11 Август 2005 16:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Тя удостоверява, че продуктите съответстват на приложимите за тях изисквания

Маркировката за съответствие включва инициалите "СО", предвижда приетата от правителството Наредба за маркировката на съответствието. Това съобщи пресслужбата на МС.
Маркировката удостоверява, че продуктите съответстват на приложимите за тях изисквания, определени в разпоредбите на чл. 7 от Закона за техническите изисквания към продуктите и, че са били подложени на съответните процедури за оценяване на съответствието, е записано в подзаконовия нормативен акт. Целта на наредбата е постигането на пълна хармонизация на законодателството ни с правото на Европейския съюз, осигуряване на неговото прилагане, с което ще се създадат необходимите предпоставки за подпомагане на РЕСА и за успешното интегриране на българската икономика в единния пазар на ЕС. Протоколът за оценяване на съответствието и признаване на промишлено стоки към Европейското споразумение за асоцииране – РЕСА, е инструмент за ефективно прилагане на правилата на Единния европейски пазар.
Наредбата предвижда правни норми, които определят графичното изображение на маркировката за съответствие и случаите, в които тя се състои от инициалите "СО" и "СЕ". Предвидено е продуктите, които попадат в обхвата на наредбите по чл. 7 от ЗТИП да носят инициалите "СО" след оценяване на съответствието им по приложимите от тях процедури.  Разпоредбите, които регламентират нанасянето на маркировка “СЕ” еквивалентна на европейската, са валидни след влизането в сила на споразумения за взаимно признаване на резултатите от оценяване на съответствието и приемане на промишлените продукти, сключени с Европейските общности и техните държави-членки или с държавите от Европейската икономическа зона/Европейската асоциация за свободна търговия, по отношение на продуктите, които попадат в обхвата на тези споразумения и на договора за присъединяването на България към ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив