01 Май 2024, 19:25 Днес (0) | Вчера (13)

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Договора за присъединяване на България към Европейския съюз

28 Април 2005 15:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според Конституцията на България документът подлежи на ратификация

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, Протокола относно условията и договореностите за приемане на двете страни към ЕС, Акта относно условията за присъединяването им и промените в Учредителните договори на Европейския съюз и Заключителния акт по присъединяването на България към ЕС. Това съобщи правителствената пресслужба. Според Конституцията на България документите подлежат на ратификация.
Договорът за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз беше подписан на 25 април в Люксембург от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, президента Георги Първанов, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.
Договорът за присъединяване към ЕС се състои от 6 разпоредби, в който се регламентира членството на България и Румъния в Евросъюза, както и се урежда приложимостта на Протокола, съответно на Акта, при влизането в сила или не на Конституцията за Европа. В случай, че Договорът за създаване на Конституция за Европа не е в сила към датата на присъединяване, България и Румъния стават страни по Учредителните договори на Съюза, така, както са изменени или допълнени, т.е. прилага се Акта за присъединяване. В случай, че Конституцията е влязла в сила към датата на присъединяване, се прилага Протокола за присъединяване. Договорът за създаването на Конституция на Европа ще бъде приложен към Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. По този начин, с ратификацията на Договора за членство, Народното събрание ще ратифицира и Договора за създаването на Конституция на Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив