22 Юни 2024, 13:34 Днес (0) | Вчера (3)

Министър Румен Овчаров обсъди оздравителната програма за Мини "Бобов дол" ЕАД

15 Февруари 2006 09:38 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Счетоводната загуба на дружеството за 2005 г. е в размер на 9,213 млн. лв., а общият размер на задълженията достига 39,750 млн.лв.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е обсъдил вчера оздравителната програма за Мини "Бобов дол" ЕАД с ръководството на дружеството. В срещата, състояла се в Министерството на икономиката и енергетиката, са участвали и народни представители от Кюстендил, представители на браншовите синдикати и на местната власт - съобщават от пресцентъра на Министерството.
Основната цел на Предварителната програма за преструктуриране на Мини "Бобов дол" ЕАД е повишаване ефективността на въгледобивната дейност в дружеството. Основните мерки в нея са следните:
- предложения за повишаване производствената мощност на рудниците и ефективността на минните работи (в т.ч. производствена и площна концентрация);
- мерки за ликвидация на неефективни въгледобивни мощности;
- предложение за по-ефективна работа на ЦОФ и нова продуктова структура на преработените въглища;
- технологично обновяване и повишаване надеждността и работоспособността на миннодобивните и транспортни машини и спомагателна механизация;
- преструктуриране и оптимизиране на структурата и числеността на административно-управленския персонал.
Като първа стъпка за подобряване на финансово-икономическото съсътояние на «Мини Бобов дол» е постигнато 15-процентното увеличение на цената на добиваните въглища.
Като цяло финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко – счетоводната загуба е в размер на 9, 213 млн.лв. за 2005 г., а общият размер на задълженията достига 39,750 млн.лв.
«Дружеството тръгва назад най-вече след 1999 г. и 2000 г., когато беше последното по-крупно преструктуриране на мината с отделянето от състава й на автобаза, ЦР База, рудник «Иван Русев» и «Колош-БД» с двата рудника «Миньор» и «Мламово», коментира изпълнителният директор на «Мини Бобов Дол» ЕАД Пламен Стефанов. Той допълни, че не е възможно дружеството да добива достатъчно въглища поради недостатъчни производствени възможности, морално и физически остаряла техника, неподготвени запаси и липса на достатъчно средстав за издръжка. Според Пламен Стефанов през последните години не са правени никакви инвестиции за подготовка на нови добивни полета, в които да работят механизираните комплекси.
Дружеството няма възможност да генерира парични потоци за покриване на разходите си за добив и погасяване на задълженията си, което компрометира изпълнението на бизнес програмата за периода 2005 – 2007 г.
Индикации за неблагоприятното състояние на дружеството се съдържат още в одитния доклад за финансовия отчет за 2004 г., където е отбелязано, че на дружеството предстои финансов фалит.
Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от края на миналата година бяха назначени комисии за проверки търговски дружества от системата на енергетиката, сред които и Мини «Бобов Дол» ЕАД.
Според направената проверка в дружеството е направено грубо нарушение при отдаването под наем на Азотно-кислородната станция. Като цяло договорът е неизгоден за дружеството и защитава едностранно наемателя, който пък от своя страна не изпълнява задълженията си по него. Освен, че не заплаща разходите за консумативи (на първо място за ел. енергия), не е изпълнено и задължението за монтиране на измервателен уред – разходомер с натрупване на количеството азот, преминал през него, който трябва да е разположен на изхода на станцията. Според сключения договор наемателят има право да завиши цената на азота за реалзирани от него инвестиции и др.
«За 8 години «Мини Бобов дол» натрупа 40 млн. задължения, а броят на работещите там намаля от 9 600 на 2 600 души. В тази трудна ситуация се радваме, че министър Румен Овчаров подкрепя усилията на новото ръководство за търсене на изход от това положение», каза Иво Атанасов, депутат от Коалиция за България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив