25 Април 2024, 20:01 Днес (14) | Вчера (12)

Можем да сменим пенсионното си дружество от началото на годината

09 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ако не сте доволен от досегашното си дружеството за допълнително пенсионно осигуряване и по някаква причина не желаете да сте негов клиент можете да го смените

Ако не сте доволен от досегашното си дружеството за допълнително пенсионно осигуряване и по някаква причина не желаете да сте негов клиент можете да го смените. Възможността стана факт с приемането на Наредба N 3 на Комисията за финансов надзор. Самият нормативен акт влиза в сила от 1 януари 2004 година. Така от началото на  година има начин за промяна на участието и за прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг, управляван от различно пенсионно осигурително дружество.

И досега е имало прехвърляния на осигурените лица от един фонд в друг (това можеше да става само при доброволните фондове, а за в бъдеще ще може и при универсалните и професионалните), но с влизането в сила на въпросната наредба се въвеждат много строги правила, обясни пред INSURANCE. BG председателят на "Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване" Никола Абаджиев. Мярката е приета с цел максимално да се защитят интересите на осигурените лица и да се предотвратят всякакви опити за злоупотреби.

Водещият мотив при смяната на пенсионния фонд на едно дружество не трябва да е емоционален. Разумно е решението да се определя от това доколко избраната от нас компания ще ни предложи качествено обслужване и защита на интересите ни като осигурени лица, заяви Бисер Петков, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление “Осигуритлен надзор”. Според него няма да има вълна от масови прехвърляния, или  някакви сътресения в системата за допълнително пенсионно осигуряване. Ако все пак има лица, които се съмняват, че по някакъв начин са ощетени от дружеството, в което се осигуряват,  могат да  сезират КФН, обясниха експертите на надзорното ведомство.

Как ще се осъществи самото прехвърляне от един пенсионен фонд в друг? 

В края на годината (31.12.2003 г.) с решение на зам.-председателя на КФН, ръководещ управление “Осигуритлен надзор”, комисията утвърди образците на писмена информация, която дружествата обменят, и на извлеченията от индивидуалните партиди, които се изпращат на осигурените лица. Списъка на образците може да видите на  адрес (http://www.insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=1&sn_id=2406).

Процедурата по прехвълянето на осигурени лица от един в друг фонд  зависи от вида на фонда за допълнително пенсионно осигуряване – задължителните /универсални и професионални/ и доброволните пенсионни фондове. Основната разлика е в периодичността, с която се осъществява процедурата – при задължителните фондове средствата се прехвърлят веднъж на тримесечие, а при доброволните – веднъж месечно, като това става едновременно, на една дата за всички фондове от съответния вид, приели заявления за промяна на участие или за прехвърляне през съответния период. Всяко осигурено лице може подаде заявление за промяна на участие (за задължителните пенсионни фондове) или за прехвърляне (за доброволните пенсионни фондове). Важно условие е заявлението да се подаде лично от осигуреното лице или от негов представител с нотариално заверено пълномощно.  Документът се подава в офиса на пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който лицето иска да се прехвърли. Служителят, приел заявлението, заверява с личен подпис документите. Подадените заявления се вписват в електронен регистър на пенсионноосигурителното дружество в срок от три дни.

Интересно е, че “старото” пенсионноосигурително дружество може да откаже исканата промяна, когато не са изпълнени предвидените  КСО условия, както  и когато осигуреното лице е подало заявления в повече от едно пенсионноосигурително дружество (а за осигурен  доброволен пенсионен фонд – и когато лицето е осигурено за сметка на работодател или друг осигурител, забранил  такова прехвърляне). Ако обаче няма такива условия, които да възпрепятсват прехвърлянето, “новото” дружество сключва осигурителен договор с лицето в рамките на 15 дни, като при това уведомява “старото” пенсионноосигурително дружество и НОИ. Ако този срок  не бъде спазен, процедурата се прекратява. За прехвърлянето от едно  друго дружество, осигуреното лице дължи такса, максималният размер на която е 20 лева. Тя се внася до 10-то число на месеца. Ако лицето си плати, пенсионното дружество може да  удържи сумата от вноските по личната му осигурителна партида.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив