16 Юни 2024, 21:05 Днес (0) | Вчера (0)

Най-накрая AIG се разбра с SEC

13 Февруари 2006 13:20 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В хода на урегулиране на конфликта American International Group Inc. ще изплати компенсация в размер на $1.64 млрд.

Късно вчера Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) потвърди появилите се наскоро съобщения в медиите, че се е споразумяла с водещият застраховател в света за урегулиране на конфликта, който се точи от близо две години, предаде АР.
В хода на разследването срещу застрахователния гигант, което беше водено съвместно от Комисията, Прокуратурата на САЩ и щатския департамент за застрахователен надзор, American International Group Inc. (AIG), се е съгласила да изплати $1.64 млрд., като по този начин приключи сагата с неточната счетоводна отчетност,използването на незаконни методи за получаване на печалби, съвместните практики с брокери и т.н.
Това е най-голямата компенсация, която регулиращите органи са изисквали от компания за цялата история на страната.
AIG призна, че е използвала незаконни практики и се зарече да проведе редица реформи в дейността си.
"AIG е била и си остава стабилна компания. По тази причина нямаше нужда да прибягва към измами. AIG се оказа в тази ситуация само затова, че някои от членовете на предишното й ръководство смятаха за приемливо да лъжат инвеститорите и регулатора. След промяната по върховете на корпоративната структура, провеждането на редица реформи и обезщетяване на инвеститорите, клиентите и щата, компанията започна да реабилитира доброто си име” – заяви главният прокурор на Ню Йорк и мотор на разследването Елиът Спитцър.
Както съобщава от своя страна агенция Reuters, в едно интервю Спитцъл посочва, че е срещнал разбиране и пълно сътрудничество от страна на новото ръководство на AIG.
Размерът на компенсациите, които ще трябва да заплатят бившият шеф на застрахователя – М. Грийнбърг и финансовият директор Хауърд Смит ще стане ясен в хода на отделното водено срещу тях съдебни дела.
Още в средата на миналия месец авторитетното американско издание Wall Street Journal съобщи, че водещият застраховател в света American International Group Inc. (AIG), най-вероятно ще изплати значително над $1 млрд., за да постигне извънсъдебно споразумение исковете срещу нея в нарушаване на финансовата отчетност.
Постигането на споразумение ще доведе до отпадане на обвиненията срещу самата компания, но не и срещу Грийнбърг, който от своя страна също си има проблеми с AIG, коментира изданието.
Досега SEC не беше подавала иск срещу компанията, но заради тънкостите на корпоративното правораздаване в САЩ твърдят, че искът беше подаден и след това изтеглен от страна на SEC в същия ден, когато беше постигнато окончателно споразумение.
В средата на декември миналата година Спитцър започна да рови из събития с 35-годишна давност, като се опитва да докаже, че Грийнбърг се е облагодетелствал незаконно за сметка на благотворителна организация.
Прокуратурата на Ню Йорк обвинява бившия бос на AIG в измама с активите на основателя на застрахователната компания – Корнелиус Стар, който почина през 1968 година.
В доклада на прокуратурата се посочва, че активите на Стар са били продадени значително под пазарната им стойност на компании, контролирани от Грийнбърг.
След транзакциите сумата е получена от благотворителната организация Starr Foundation.
“При извършването на сделката е имало сериозен конфликт на интереси, доколкото Грийнбърг и другите директори на Starr Foundation са контролирали и продавача и купувача и бенефициара” – се отбелязва в доклада.
Всъщност са продавани актви на три частни компании, свързани с AIG, купувачи са контролираните от Грийнбърг C. V. Starr и Starr International, а бенефициар — Starr Foundation.
През юни 1970 година пакети от бермудските American International Underwriters Far East и C. V. Starr са продадени за $2 млн. Но по оценка на Morgan Stanley, направена тогава на базата на сравнение с цената, на която същите пакети са били препродадени на AIG, книжата са стрували не по-малко от $12 млн,, се посочва в доклада на прокуратурата.
През септември 1970 г. пакет от 20% от книжата на Starr International – инвестиционна компания, която изплаща основната чат от бонусите на топ-мениджмънта на AIG, е бил продаден едва за $3000.
Същите тези активи на Starr International само няколко месеца преди това са били заменени с книжа на AIG на стойност $100 млн. По този начин, 20 на сто от акциите на компанията се оценяват на $20 млн, а не на $3000.
По-късно за активите на Корнелиус Стар AIG е заменила акции на стойност $30 млн,, които към 2005 година струват над $6 млрд.
За “наследството” на Стар са отговаряли няколко топ-мениджъри на AIG. Четирима от тях са живи и днес – Грийнбърг, Хютън Фриман, Джон Робъртс и Ърнест Стемпъл.
И четиримата не се признават за виновни в машинацията.
Юристите на Спитцър напомнят, че тогава тези транзакции са били одобрени от Данъчната администрация на САЩ (IRS), съдът на Ню Йорк и прокуратурата на щата.
От своя страна Спитцър настоява, че през 1970 година на властите са били предоставени неверни данни, което ги е въвело в заблуждение и че в такъв случай срокът на давност не действа.
Грийнбърг беше принуден да подаде оставка от поста изпълнителен директор на AIG през пролетта на 2005 г. заради избухналия скандал с финансовата отчетност на застрахователя.
Както показа вътрешно разследване за някои случаи на фалшификация на счетоводството са били виновни самият Грийнбърг и финансовият директор Хауърд Смит.
AIG преразгледа отчетите си за периода 2000 – 2004 година и понижи размера на собствения си капитал с $2.26 млрд.
През септември срещу Грийнбърг подаде самата AIG, настоявайки Starr International да се откаже от контрола върху пакет книжа на AIG на стойност $20 млрд.
В края на декември в обширен обзор американското финансово издание Barron's публикува статия, според която книжата на AIG ще тръгнат отново нагоре след една година финансови скандали, промени в ръководството и правителствени разследвания
Както се отбелязва в материала, основното е че компанията запази лиценза си за застрахователна дейност. Новото ръководство сътрудничи на властите, а регулиращите органи от своя страна са склонни да смекчат наказанието на AIG.
В резултат на това книжата на компанията, които сега вървят по $66 на Ню Йоркската фондова борса вероятно ще поскъпнат до около $80 през първите месеци на идната година, се посочва в материала.
През април 2005 година цената на акциите на AIG се понижи с около 30% спрямо нивата от февруари ($73.46), след като от дейността й се заинтересува Елиът Спитцър, както и Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.
Както се оказа впоследствие тези сделки се оказаха фалшиви, но в течение на няколко месеца AIG призна за редица други финансови машинации в периода 2000 – 2004 година, от които стана ясно, че застрахователят изкуствено е завишавал приходите си във ведомостите с милиарди долари.
Според Джона Хол – аналитик на застрахователния сектор в Wachovia Securities, през започналата година цената на книжата на компанията може да се покачи без затруднения до $78, което е два пъти над балансовата стойност на акциите, които според Хол към края на 2006 година ще са около $39.
Според аналитика от UBS - Ендрю Клигерман, много управляващи фондове смятат, че коефициентът P/E на застрахователя ще надхвърли средният аналогичен показател за компаниите от състава на S&P 500. При това те се основават на предположението, че доходността на инвестициите в книжа на AIG ще достигне над 15%, а темповете на ръст на съвкупната й печалба ще е в диапазона 10-12%.
Прогнозата за ръста на акциите на AIG остава стабилна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив