07 Октомври 2024, 03:21 Днес (0) | Вчера (0)

Насърчават земеделските и горски стопанства в Родопите

15 Август 2005 16:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Въвеждат се европейските стандарти за производство, преработка и търговия със земеделски продукти

Проектът “Насърчаване на земеделските и горскостопански структури в Родопите” се реализира в първата си фаза, която ще продължи до края на годината, съобщиха от Националната служба за съвети в земеделието. Подпомагане на земеделието и на горското стопанство, са двата основни компонента, заложени в него
Въвеждане на европейските стандарти за производство, преработка и търговия със земеделски продукти, подпомагане на земеделските производители при реализиране на пилотни проекти в областта на растениевъдството и животновъдството, както и оказване на подкрепа на сдруженията на производители и преработватели, са част от дейностите, заложени в областта на земеделието. По отношение на горското стопанство, проектът цели повишаване квалификацията на държавните и частни консултанти, подпомагане чрез консултации на собствениците на недържавни гори в региона на Родопите, както и оказване на подкрепа на сдруженията на собствениците на недържавни гори.
В областта на растениевъдството фермерите ще бъдат подпомагани при създаване на трайни насаждения, на лозя, на маточни бази, възстановяване на плододаващи трайни насаждения, отглеждане на маслодайни етеричномаслени култури, ново строителство на неполиетиленови и полиетиленови оранжерии и др. В областта на животновъдството ще се подпомагат земеделски производители за закупуване на минимален брой животни: до 5 броя животни за бременни юници и крави до второ теле, 10 броя за свине-майки и разплодни прасета до 4 месеца, 30 броя прасета за угояване, 800 броя кокошки-носачки и ярки за стоково производство, 1000 броя еднодневни пилета за стоково производство яйценосно направление и др. Финансирането се извършва по изискванията на ДФ “Земеделие” и чрез рефинансиране от фонда на търговски банки, като се предоставя капиталова субсидия в размер на 20 % от размера на кредита.
Проектът “Насърчаване на земеделските и горскостопански структури в Родопите” е договорен за изпълнение между правителствата на Р България и ФР Германия, а изпълнител е Министерството на земеделието и горите, съвместно с Германското дружество за техническо сътрудничество /ГТЦ/. Втората му фаза ще се реализира до края на 2006 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив