09 Октомври 2024, 11:29 Днес (0) | Вчера (2)

Някои от застрахователите могат да се простят с лицензите си

10 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

"Комисията няма да прави компромиси на нарушителите", заяви на извънреден брифинг пред журналисти председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов.

Всевъзможните отстъпки и бонуси, които предлагаха застрахователите по време на  кампанията за “Гражданска отговорност” предизвика КФН да тръгне на масирани проверки по дружествата.

Извършените проверки не са прецидент или пък кампанийни, а практика в бъдещата работа на КФН, заяви нейния говорител проф. Милчо Стоименов. "През миналата година бяхме ангажирани повече със законотворчество, но от началото на тази година се захващаме и с изпълнението на другата ни основна функция като надзорна комисия, а именно контрол върху дейността на поднадзорните лица", допълни още Стоименов.

За последните три седмици надзорниците са проверили 18 от лицензираните 20 общозастрахователни компании. Експертите на КФН вече са готови с доклади за 13 от проверените дружества, обясни Нуредин Кафелов изпълняващ длъжността ръководител на управление "Застрахователен надзор" към КФН. В девет от застрахователните компании не са констатирани нарушения. В други четири има нарушения и съответно те ще бъдат санкционирани.

В специално съобщение за медиите, пресцентъра на КФН още вчера обяви, че сред  нарушителите са МЗК “Европа” АД, ЗД “Виктория” АД, ЗК “Орел” АД. Името на четвъртата компания ръководителите на КФН отказаха да назоват под предлог, че първо трябва да връчат акта на нарушителя и едва тогава ще го обявят.
Кафелов не изключи възможността сред другите 5 компании, при които проверките все още продължават, също да бъдат констатирани нарушения.

Регистрираните досега нарушения са свързани с нормативно определената граница от 28% за присъщи разходи при задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В тези 28% би трябвало да се вместят разходите за реклама, данъци, отчислението за "Гаранционен фонд" и комисионните за застрахователните посредници. При направените проверки са отчетени случаи, при които тези разходи са между 30 и 100% от привлечените вноски. В тази връзка е и проблемът с “бонусите” под формата на безплатни цени на услуги и стоки или при понижени цени.

За констатираните досега от КФН нарушения в застрахователния закон са предвидени накзания от 2000 до 20 000 лева. Не е изключено ако бъдат открити по-сериозни нарушения някой от застрахователите да се прости с лиценза, си обясни Апостол Апостолов. - “Комисията няма да допусне тези, които имат желание, но не могат да развиват дейността си, да притежават лиценз за нея. Ще бъдем безкомпромисни с всички нарушители", допълни още баш надзорника.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив