16 Юни 2024, 14:45 Днес (0) | Вчера (0)

ОЗК - в Общинския план за приватизация за 2006 г.

02 Март 2006 16:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общината ще запази акциите си в Интер Експо център, реши СОС

Общинска застрахователна компания, ПОК "Доверие", Централна автогара, "София Крематориум", и Банкова консолидационна компания са петте дружества с миноритарен общински дял, които Столичният общински съвет /СОС/ включи към гласувания днес Годишен план за приватизация през 2006 г. В първоначалния си вид планът съдържаше над 200 обособени обекта, 24 фирми със 100% общинско участие, 7 с миноритарен дял на общината и 3 други, за които в момента се водят дела. Предложението за допълнение, гласувано днес ан блок заедно със самия план за приватизация, беше на председателя на СОС Владимир Кисьов. Съветниците отхвърлиха само едно от добавените дружества - "Интер Експо център" АД, в който общината има 18,75% от капитала. Според зам.-председателя на СОС и общински съветник от групата на БСП Мичо Райковски, акциите в Експо центъра тепърва ще носят дивиденти, а инвестициите, които трябва да се влагат занапред, не са големи по обем. Освен това, аргументира се Райковски, изложбеният комплекс е уникален по рода си в града и би било редно общината да има дял в подобно съоръжение. По предложение на стопанската комисия в Общинския съвет пък към списъка за продажба беше включена общинската фирма "Паркинги и гаражи" ЕАД.
За разлика от заседанието в началото на миналата седмица, днешното гласуване на обектите за приватизация премина почти без никакви дебати. Общинарите се обединиха около становището, че гласуват един индикативен, а не окончателен план, като всяко едно от дружествата подлежи на допълнително одобрение, след като за него бъде изготвен правен и икономически анализ, оценка и информационен меморандум. Възможно е от някои от компаниите, като например "Софийски имоти" и "Спортна София 2000", да бъдат извадени обособени дялове, преди те да бъдат пуснати за продажба.
25 милиона лева от приватизационни сделки са записани към приходите на Столична община за настоящата година. Според председателя на бюджетната комисия Иван Нейков, приходите от продажба на общински дялове ще надхвърлят 30 милиона. По отношение на Общинска банка председателят на СОС Владимир Кисьов припомни, че вече има взето решение за продажбата на общинските акции, но в близките седмици ще бъде гласувано отново за приватизацията й. 
На днешното си заседание съветниците гласуваха мандат на кмета Бойко Борисов за предоговаряне с дружествата-концесионери, осъществяващи дейността по почистването в столицата, като може да се стигне и до прекратяване на концесията. Кметът получи и мандат за водене на преговори с държавните и местни власти по извозването и депонирането на битови отпадъци от София. Тъй като законът не позволява пряко прехвърляне на средства от бюджета на една община в този на друга, ще бъдат използвани всички законови средства за уреждането на въпроса. Владимир Кисьов и Иван Нейков уточниха, че сред вариантите биха могли да бъдат плащане от страна на Столична община за транспорта и депонирането на отпадъци, както и закупуването на самия терен.
Общинският съвет гласува днес и освобождаване от длъжност, но не и от отговорност, на Венелин Маринов, директора на столичния пазар "Георги Кирков". В началото на седмицата той бе заловен с белязани банкноти, поискани от него за удължаване на договора на сергия на пазара. Предложение за освобождаването на целия Управителен съвет на Женския пазар ще бъде разисквано на някое от следващите заседания. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив