19 Април 2024, 02:00 Днес (0) | Вчера (11)

Облагат доходи, ако съпуги и приятелки харчат много

22 Юни 2004 08:07 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Това засяга и случаите, когато бракът между съпрузи е прекратен с цел избягване на данъци

До доказване на противното ще се счита, че печалба или доход подлежи на облагане, когато стойността на имуществото явно и съществено ги превишава, предвижда проектът на данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Същото важи, в случай че направените разходи от субекта и от свързаните с него лица - съпрузи, роднини по права линия, по съребрена до четвърта степен и по сватовство до трета степрен, съществено превишават размера на декларираните получени средства. Това засяга и случаите, когато бракът между съпрузи е прекратен с цел избягване на данъци. За част от имуществото ще се смятат и придобитите от свързаните със субекта лица, освен ако те докажат, че придобиването е станало възмездно, на пазарна цена и със собствени средства. Удължава се срокът на данъчните ревизии. Сега той е до 3 месеца и може да се увеличи с още един, за да е по-дълъг, разрешава финансовият министър. От 2006 г. се предлага той да е до 6 месеца с възможност за още 6 месеца. Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите може да увеличава този срок по мотивирано предложение на териториалния данъчен директор.
По искане от орган по приходите държавните и общинските органи ще бъдат длъжни да разкрият служебна, банкова или застрахователна тайна, пише в проекта. Това ще става обаче с разрешение на съда.
От 2006 г. фирмите ще имат единен идентификационен код по Булстат за данъци и осигуровки. За физическите лица кодът ще бъде ЕГН. При липса на един от двата ще се дава служебен номер. Вписването ще се извършва служебно от териториална дирекция на Националната агенция по приходите
/НАП/ при първото подаване на данъчна или осигурителна декларация. НАП ще поддържа регистър и бази данни за задължените лица. В него няма да се вписват лица и фирми, чиито доходи се облагат при източника.
На всяко регистрирано лице се открива данъчно-осигурителна сметка, в която се отразяват размерите на данъците и осигуровките и лихвите по тях, както и бюджетът или фондът, в който трябва да влязат. В нея ще влизат постъпилите плащания от регистрираното лице, от трето задължено лице, други обстоятелства, включително задължения и плащания за чужд дълг. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив