29 Март 2024, 02:09 Днес (0) | Вчера (11)

Облагат ни двойно за пътища от 2005 година?

17 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

"Има опасност да отворим наново глава "Транспорт", заплаши Валентин Церовски депутатите

Има реална опасност от догодина държавата да започне да ни облага двойно за пътищата- от една страна с винетни такси, а от друга- чрез пътен данък. Причината е, че в закона за пътищата няма текст, който да казва, че от 1 януари 2005г. пътният налог отпада. В първоначалния вариант на проект за промени на закона такъв текст имаше, но във втория той липсва.
Бившият регионален министър Евгени Чачев, сега депутат от ОДС, обяви, че лично ще предложи вмъкването на този текст. Синият депутат опонира на управляващите, че еднодневната винетка била скъпа и ще можем да си я позволим чак от 2007г. "Справка в монетния двор показа, че стикерът със защита като ценна книга ще струва не повече от 10 ст.", каза Чачев. От Министерството на финансите разясниха преди време, че има споразумение с Еврокомисията дневната такса да се въведе след влизането в ЕС, тъй като единствено за нея е фиксирана сума от 8 евро, която е непосилна за българите в момента.
Вчера след бурни дебати народните представители сколасаха да приемат само предложението на парламентарната транспортна комисия концесия да се дава по предварително определен проект."В пътното строителство предварителният проект почти никога не съвпада с работния вариант", контрира Чачев. Съпартиецът му Йордан Соколов обяви, че текстът е противоконституционен.
"Ще бъдем първата държава, която няма да даде възможност на концесионера да бъде и проектант", заяви Рамадан Аталай от ДПС. Недоволни от записа за концесиите останаха и депутатите от БСП. "Годишната печалба от 50 млн. и приходите от таксите ще изтичат в чужбина", коментира червеният Димитър Дъбов.

Сметки
Преизчислението на винетката за 9 месеца ще се направи с наредба към Закона за пътищата.
"Предупредих колегите да не плащат данък, докато не излязат текстовете на закона", каза той пред "Сега".
Отлагането на старта по въвеждането на винетките от 1 април е съгласувано с Брюксел. "Законът трябва да се приеме спешно, в противен случай има опасност да отворим глава "Транспорт", заплаши Церовски. Днес депутатите ще приемат закона на извънредно заседание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив