18 Април 2024, 05:42 Днес (0) | Вчера (11)

Обмислят връщане на ваучерите за вода

04 Февруари 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Експерти: Окрупняване на ВиК-дружествата ще привлече инвестиции

Екип за работа по връщане на помощите за вода са сформирали министерствата на регионалното развитие и на социалната политика. Това съобщи шефът на дирекция ВиК в МРРБ Пламен Никифоров вчера на кръгла маса за на водния сектор, организирана от Българската международна стопанска асоциация (БИБА).
Той припомни, че подобна практика е имало допреди няколко години под формата на ваучери за вода. Идеята за връщането й даде министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Възможностите са две - цените да останат ниски, но така ВиК-дружествата няма да могат да покриват разходите си. Другата е водата да поскъпне и да се отпускат помощи, обобщи Никифоров.
Той предупреди да се разпределят внимателно частни и публични инвестиции, за да не се получи дисбаланс в цените. Ако в някой район се съсредоточат частни вложения, водата може да стане непродаваема, защото частникът търси възвръщаемост, обясни Никифоров.
Според участниците окрупняването на ВиК-дружествата ще позволи да се привличат повече инвеститори. Броят на водните дружества трябва да се сведе до 10, заяви Георги Файтонджиев, директор "Експлоатация" в "Софийска вода".
Представителите на ВиК-дружества се обединиха около тезата, че водният регулатор не трябва да минава под шапката на комисията за енергийно регулиране. Световна практика е водните, енергийните и съобщителните услуги да се управляват от общ орган, обясни обаче изпълнителният директор на БИБА Николай Минков. Предвиждало се комисията да смени и името си предвид новите правомощия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив