07 Октомври 2024, 01:45 Днес (0) | Вчера (0)

Обстановката в страната постепенно се нормализира

11 Август 2005 14:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

ГКПП “Капитан Андреево” е отворен за движение на всички видове МПС

Водата в района на ГКПП “Капитан Андреево” се е оттеглила и пунктът е отворен за движение на всички видове МПС, съобщи ситуационният център на Гражданска защита. В района на пункта дежурят екипи от отдел "Аварийно-спасителни дейности" на Хасковската дирекция с инженерна техника и оборудване, с цел – оказване съдействие по осигуряването на трафика при промяна на обстановката.
ГКПП “Капитан Андреево” бе посетен от областния управител на област Одрин, Турция, господин Нусрет Мироглу. Той изрази благодарност към Гражданска защита за непосредственото взаимодействие при възникналата бедствена ситуация, което им помага изключително в предприемането на съответните мерки от тяхна страна.
Отменено е кризисното положение в Софийска област и община Смолян, област Смолян. Продължава обявеното кризисно положение на територията на област Враца и в 19 общини на страната: Долна Баня, Ихтиман, Костенец, Горна Малина, Ботевград и Своге, Софийска област; Кремиковци, Нови Искър и Връбница, област София; Белово, Велинград, Пазарджик, Септември, Панагюрище и Лесичево, област Пазарджик; Чепеларе, област Смолян; Роман област Враца; Съединение, област Пловдив; Искър, област Плевен.
Състоянието на язовирите е, както следва:
- “Искър” – свободен обем 32 млн. куб. м.
- “Доспат” – свободен обем 36 млн. куб. м.
- “Кърджали” – свободен обем 34 млн. куб. м.
- “Студен кладенец” – свободен обем 51 млн. куб. м.
- “Ивайловград” – свободен обем 10 млн. куб. м.
В изпълнение на разпореждане на МОСВ и НЕК – ЕАД, Предприятие “Язовири и каскади”, за недопускане на преливане на язовири “Въча” и “Кричим” и с цел освобождаване на ретензионен обем в тях, основните им изпускатели са отворени. За провежданото изпускане са оповестени областните комисии за защита на населението при бедствия и аварии в Пловдив и Хасково за предприемане на превантивни мерки и недопускане на нещастни случаи по поречието на р. Марица.
Обстановката в страната постепенно се нормализира. Щабовете на правителствената, областните и общински комисии координират и ръководят работата на екипите.
Водолазна група от Отдел “Аварийно-спасителни дейности” към Дирекция “Гражданска защита” – област Монтана и алпийска група от Дирекция “Гражданска защита” – област София продължават възстановителните дейности на скъсан водопровод преминаващ през висящ мост в района на гр. Своге.
В област Пазарджик се работи по възстановяване на дигите на реките Тополница и Марица и продължават мероприятията по отводняване, ремонтните работи по водопроводната мрежа и осигуряване на пострадалото население с хранителни продукти и вода в общините с кризисно положение.
По искане на СМП – Септември,  Гражданска защита – област Пазарджик е осигурила транспорт на лекарски екип, който е оказал медицинска помощ на Георги Божков на 81 г. от с. Голак, община Костенец. След стабилизиране състоянието на болния, той е транспортиран и приет за лечение в МБАЛ – Пазарджик.
В Плевенска област все още са затворени за движение пътищата Девинци – Чомаковци, общ. Червен бряг и между селата Ставерци, община Долна Митрополия и    с. Староселци, община Искър. Продължава отводняването и разчистването на засегнатите райони в община Роман, област Враца. Отводнени са къщите в селата Ребърково и Крушовица.
Продължават отводнителните мероприятия в районите Нови Искър, Кремиковци и Надежда, София. За възстановяване на скъсана дига североизточно от Долни Богров от Държавна агенция “Гражданска защита” са предоставени 3000 броя чували. В общините Елин Пелин, Горна Малина, Своге, Ихтиман и Мирково, Софийска област продължават работите по отводняване на засегнатите населени места и възстановяване на прекъснатите пътни връзки.
Доставени са дезинфектанти и миещи вещества на София област, Софийска област, област Пловдив и област Пазарджик. Екипи от Гражданска защита са доставили бутилирана минерална вода в община Роман – 2000 бутилки, община Криводол – 1024 бутилки и в с. Каменица, община Мирково – 525 бутилки от по 6 литра.
От БЧК са раздадени: 190 одеяла, 30 юргана, 235 комплекта спално бельо, 55 дюшека, 140 комплекта дрехи, 46 пакета храни.
Каритас достави 150 пакета с храна и бутилирана вода в с. Злати трап и гр. Съединение, област Пловдив.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив