07 Октомври 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (0)

Обществените поръчки не са толкова сладка хапка

19 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Законодателите започнаха преразглеждането на заявките

Парламентът взе спешни мерки, за да прекрати практиката бюджетните организации да харчат безразборно пари в края на годината, за да оправдаят бюджетите си. Обикновено се обявяват процедури по Закона за обществените поръчки за доставки на стоки през стоковите борси, при което са възможни злоупотреби. Затова бе изменен чл. 16 от Закона за обществените поръчки, третиращ условията, по които се възлага обществена поръчка. За доставка на стоки през борсата вече ще могат да се възлагат открити или ограничени обществени поръчки само след като е прекратена предишна процедура заради подадени по-малко от три оферти, неотговарящи на предварително обявените условия предложения, или пък когато класираните до трето място откажат сключване на договор. Промените влизат в сила веднага след обнародване в Държавен вестник, за да се избегнат процедури, до края на годината, а не от Нова година, обясниха депутатите.
Причина за бързата промяна вероятно е скандалът с военното министерство.
Всъщност в края на годината по традиция застрахователите се засипвани от предложения за закупуване на документация за обществените поръчки. Практиката обаче показва, че повечето дружества избират застрахователни компании, чиито услуги вече са ползвали. Българското национално радио вече две поредни години използва услугите на ЗПАД "Булстрад". Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" ­ София, ще застрахова сгради с производствено и непроизводствено предназначение на стойност 141 млн. лв. срещу пожар, природни бедствия и щети на имущество. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и ДП "Ръководство на въздушното движение", както и летищата в Бургас, Варна, Горна Оряховица, Пловдив и София ще сключват застраховка "Отговорност на собственици и оператори на летища" към трети лица. По отношение на дейността на ДП "Ръководство на въздушното движение" застрахователят трябва да се ангажира да покрива щети до 500 млн. щ. долара, а за другите застраховани обекти ­ до 300 млн. щ. долара. При персонална злополука на трети лица застрахователят ще плаща до 25 млн. щ. долара. До 2000 г. тази застраховка е осигурявана от консорциум между ЗПАД "Булстрад" и ЗПАД "Алианц България". През последните години застраховател на ДП "Ръководство на въздушното движение" и летищата е ЗПАД "Булстрад".
"Летище Пловдив" ЕАД ще сключва отделно застраховки "Автокаско", "Гражданска отговорност" и "Пожар и природни бедствия" на имуществото и автомобилите си. При всички процедури от първостепенно значение ще е цената на подадената оферта, но някои от дружествата изискват и референции от клиенти, които са ползвали услугите на компаниите по полиците, които се търсят да бъдат закупени. Обществените поръчки звучат като сладка хапка в застраховането, но условията за оценка, през които преминават застрахователите, обикновено са толкова прецизни, че не всички дружества се решават да кандидатстват, защото цените се свеждат до минимум, а бонусите и отстъпките се покачват до нива, когато вече става съмнително дали въобще си заслужава от финансова гледна точка да се "печели" поръчката. Остава все пак мотивацията да застраховаш "за престиж" и много от българските застрахователи участват в такива конкурси само заради самото участие.
Самият факт, че законодателите вече обърнаха поглед към обществените поръчки, и начинът им за прилагане вече са ясен сигнал, че системата предстои да бъде отново оглеждана и променяна, за да не се позволява някой да бъде облагодетелстван в тази област, която остана и ще продължава да бъде най-силно контролирана от държавата.

Поводът:
123 свои автомобила застрахова "Софийска вода"

Още две обществени поръчки бяха обявени и през тази седмица. "Водоснабдяване и канализация" ЕООД ­ Пловдив, обяви конкурс за малка обществена поръчка за застраховане на автомобилите си, като откритият конкурс ще бъде след две седмици. Поръчката е за задължителните застраховки "Гражданска отговорност" и "Злополука на местата в МПС".
"Софийска вода" АД - София, също отправи покана към застрахователите за участие в обществена поръчка за застраховане на автомобилите си. Ще бъдат закупени полици за "Гражданска отговорност на МПС", както и за "Автокаско" общо за 123 автомобила. Видът на процедурата е открита с възможност за възлагане на допълнителна поръчка и срок на изпълнение ­ една година, с опция за продължаване с още една. Изпълнителят трябва да предвиди възможност за застраховане на МПС извън територията на страната.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив